Beeld © Getty Images

8 dingen die je nog niet wist over koningin Máxima

13 mei 2021 08:59

Het is inmiddels 22 jaar geleden dat een jonge Willem-Alexander, nu 54 jaar, kennismaakt met de Argentijnse schone Máxima Zorreguieta, nu bijna 50 jaar. Sindsdien hebben we onze koningin een stuk beter leren kennen. Toch zijn er nog een hoop dingen die je misschien nog niet over haar weet. Zoals het volgende...

1. Máxima en Willem-Alexander hebben elkaar ontmoet in Sevilla

Het liefdesverhaal van Máxima en Willem-Alexander is al meer dan twintig jaar oud. Maar hoe hebben ze elkaar precies leren kennen? De eerste ontmoeting vindt plaats in het Spaanse Sevilla tijdens een feest: La Feria de Abril. 

Máxima is daar om foto's te maken van het feest. Wanneer ze de prins van Oranje fotografeert, is hij in eerste instantie niet blij. Toch maken ze het niet veel later goed met een dans. Een houterige dans, in het geval van Willem-Alexander, zo laat ze zich later ontvallen.

Hoewel Máxima de liefde niet meteen beantwoord zou hebben, blijft Willem-Alexander er op zijn beurt veel werk van maken. De rest is inmiddels geschiedenis...

Miniatuurvoorbeeld

Zie ook:

'Máxima wilde een partner van een bepaalde stand'

2. Beatrix was 'milder dan ooit' voor nieuwe schoondochter

Beatrix stond er niet om bekend mild te zijn voor de vriendinnen die haar zoon mee naar huis bracht. Ze zou zelfs 'zeer kritisch' zijn geweest. Ex-premier Ruud Lubbers vertelt in gesprek met Nieuwsuur dat hij Beatrix adviseerde om nu eens aardig te zijn voor de vrouw die Willem-Alexander aan haar voorstelde. 

Na de kennismaking in Beatrix' vakantieverblijf in Italië belt ze Lubbers op. Ze zou lachend verteld hebben dat ze aan Claus en de kinderen uit moest leggen waarom ze vaarwel had gezegd tegen haar kritische houding.

3. Aan Máxima's jurk hing een flink prijskaartje

Oké, deze kon je misschien wel raden, maar het bedrag op dat prijskaartje, dat weet je vast nog niet. Wanneer Máxima op 2 februari 2002 het ja-woord geeft, doet ze dat in een beeldige jurk van mikadozijde en met een sleep van wel vijf meter, gemaakt door het Italiaanse modehuis Valentino. Het knap staaltje vakwerk heeft naar het schijnt rond de 100.000 euro gekost.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Zien: de allermooiste looks van koningin Máxima

4. Dé foto met de traan was er bijna niet geweest

De foto met de traan tijdens het huwelijk is minstens zo iconisch als de Valentino-jurk. In eerste instantie was het echter helemaal niet de bedoeling dat de fotografen hun camera erbij zouden pakken.

Het paar verzoekt de fotografen om geen foto's te maken tijdens het nummer 'Adiós Nonino'. Het lied is erg persoonlijk voor haar. Maar als dé traan eenmaal over de wang rolt, is er één fotograaf die het moment toch vastlegt: Ed van Oudenaarden.

5. Máxima draagt graag de armband die ze van haar dochters kreeg

Van haar drie dochters kreeg Máxima een bijzondere armband (op de foto links). Daarin staat de tekst best mom ever gegraveerd. De koningin wordt niet altijd met de armband gesignaleerd. Wel droeg ze hem tijdens een zakenreis, zoals in Vietnam in 2017. Zo had ze tijdens die trip toch een beetje haar dochters bij zich. 

Op de gouden armband rechts staan de namen Amalia, Alexia en Ariane. De armband met gekleurde edelstenen kreeg ze van Willem-Alexander op haar veertigste verjaardag. Iedere steen staat voor een gezinslid. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Prinsessen treden in de voetsporen van Máxima met Koningsdag-outfit

6. Máxima heeft schoenmaat 42

Máxima is gek op schoenen die ze perfect op haar outfits kan afstemmen. Ze moeten alleen wel in maat 42 gemaakt worden. Dat is namelijk de schoenmaat van de koningin. 

7. Máxima is fan van Feyenoord, terwijl Willem-Alexander Ajax-fan is

Het is geen geheim meer dat Willem-Alexander groot fan van Ajax is. Daarom is het juist zo bijzonder dat Máxima aanhanger van Feyenoord blijkt. Naar verwachting heeft ze de liefde voor de Rotterdamse club niet van huis uit meegekregen. De vraag waarom ze dan niet dezelfde voetbalsjaal als Willem-Alexander draagt, is er waarschijnlijk een die onbeantwoord blijft. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Willem-Alexander na ruim twintig jaar weer op zijn knieën

8. Máxima danst geen tango

Volgens royaltydeskundige Marc van der Linden zul je Máxima nooit de tango zien dansen. Omdat ze uit een goede familie komt, heeft ze nooit de tango leren dansen. Dat wordt immers als 'laag' gezien - de dans is niet voor de Argentijnse elite bestemd. 

Saillant detail: eenmaal in New York ging Máxima op flamenco-les. Op dé bekende dansvideo danst ze de flamenco. Maar ook de flamenco heeft geen hoog aanzien in Argentinië. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!