Beeld © Getty Images

7x iconische uitspraken van Máxima: 'Je was een beetje dom'

14 mei 2021 09:22

Máxima (49) gooit regelmatig hoge ogen met haar belangrijke werkzaamheden, de band met haar meisjes en piekfijne outfits. Maar ook door haar uitspraken heeft de koningin weleens het nieuws gehaald. Van scherpe oneliners tot emotionele of inspirerende uitspraken tijdens haar werkbezoeken: we zetten ze op een rij.

"Emancipatie is: zelf aan het stuur zitten van je leven"

1: Beetje dom

Laatstgenoemde is dan misschien ook wel de beroemdste uitspraak van prinses Máxima: "Je was een beetje dom." Dat zei ze tegen Willem-Alexander tijdens de bekendmaking van de verloving in 2001 en met die opmerking, die later ingestudeerd bleek te zijn, veroverde ze onze harten.

2: Reactie op troonopvolging

De enthousiaste Máxima was iets te rap van tong toen ze voor de eerste keer reageerde op de troonopvolging. Zo zei ze voor de camera's: "Het is een eer op mijn schoonmoeder op te volgen. Er wacht ons heel veel, maar heel leuk en voldoende werk." Kleine kanttekening: sinds de inhuldiging gaat ze weliswaar als koningin door het leven, maar officieel is zij koningin-gemalin en heeft Máxima niet de rechten van een regerend vorst. Ach, klein detail, zou je zeggen, maar twitteraars gingen destijds los. 'Ze heeft nog drie maanden voor een lesje staatsrecht', grapte iemand. Een ander: 'Zo, die Máxima heeft wel lef.'

3: Over emancipatie 

Tijdens een speech in Eindhoven in 2014 inspireerde onze koningin het publiek, en later ook de rest van de wereld, met de woorden: "Emancipatie is: zelf aan het stuur zitten van je leven." Die zetten we op een tegeltje.

Koningin Máxima
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Het liefdesleven van koning Willem-Alexander en koningin Máxima

4: Over haar leven als immigrante

Als Argentijnse heeft Máxima de Nederlandse cultuur moeten omarmen en dat deed ze met liefde. De cultuur van nuchterheid en 'één koekje bij de thee', zoals ze 'm zelf omschreef: "De Nederlandse identiteit heb ik nooit gevonden. Nederland heeft grote ramen zonder gordijnen, zodat iedereen naar binnen kan kijken. Het is één koekje bij de thee, maar ook enorme gastvrijheid en warmte. Nuchterheid en beheersing, maar ook samen emoties beleven."

5: Zakelijke inspiratiebron 

Máxima steekt niet onder stoelen of banken dat ze haar dochters een besef van geld en waarde wil bijbrengen. Toch geeft ze de rest van de wereld met enige regelmaat ook adviezen in inspirerende speeches, bijvoorbeeld tijdens het Women Inc. Festival in 2013. Toen zei ze: "Onderhandelen is niet brutaal, maar zakelijk."

Koningin Máxima
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

RTL Boulevard viert 50ste verjaardag Máxima met special

6: Reactie op overlijden zusje Inés

In juni 2018 verloor Máxima haar zusje Inés, nadat zij lange tijd aan depressies leed. Een zware periode voor de koningin en haar familie, zo blijkt ook uit een reactie die ze gaf aan de pers tijdens haar eerste werkbezoek na het grote verlies. "Ik vraag uw begrip, ik vind het moeilijk", begint ze haar verhaal, duidelijk aangeslagen. "Ik heb iets opgeschreven, misschien moet ik het lezen. Vandaag ben ik weer aan het werk na een moeilijke tijd. Ik ben blij dat ik dit bezoek aan het protonencentrum in Groningen heb kunnen doen, omdat het zo veel betekent voor mensen met kanker. Mensen die ziek zijn, maar toch met hoop op genezing. Mijn kleine, lieve, begaafde zusje Inés was ook ziek. Zij kon geen vreugde vinden en zij kon niet genezen. Onze enige troost is dat ze nu eindelijk vrede heeft kunnen vinden."

7: Over haar carrière

Máxima is een carrièrevrouw in hart en nieren. Sinds 2009 is ze de officiële pleitbezorgster van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, een rol die ze opvult naast haar taken als koningin en waarin ze advies geeft om over de hele wereld financiële diensten toegankelijk te maken. Over die carrière liet ze eerder het volgende los: "Werken hoort bij wie ik ben. Mijn man heeft mij zo ontmoet, als werkende vrouw. Ik zou het niet anders kunnen."

Ook onze oosterburen zijn in de ban van koningin Máxima. Ter ere van haar 50e verjaardag hebben ze een hele docu op poten gezet. Je bekijkt er meer over in onderstaande video.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!