Prins Harry Beeld © ANP

7 uitspraken van prins Harry over zijn leven als 'gevangen' royal

22 mei 2021 11:46

Nu de eerste aflevering van de mental health-documentairereeks 'The Me You Can't See' van prins Harry (36) op Apple TV+ staat, is het hoog tijd om terug te blikken op de uitspraken die de prins heeft gedaan. In het verleden deed hij meerdere keren een boekje open over het niet altijd even makkelijke leven als Britse royal.

"Mijn vader en broer zitten gevangen. Ze gaan niet weg en daar heb ik medelijden mee"

1. Over het gevoel van gevangen zitten

"Ik zag geen uitweg", zei de hertog van Sussex in het roemruchte interview met Oprah Winfrey. "Ik zat vast, maar ik wist niet dat ik vastzat. Gevangen in een systeem, net als de rest van mijn familie. Mijn vader en broer zitten gevangen. Ze gaan niet weg en daar heb ik medelijden mee." 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Serie van Harry en Oprah over mentale gezondheid komt op 21 mei

2. Over zijn zorgen als twintiger

Toen Harry begin twintig was, wist hij al dat het leven als werkende royal niet voor hem was weggelegd. In de podcast Armchair Expert vertelde hij onlangs: "Ik dacht: ik wil deze baan niet. Ik wil hier niet zijn, ik wil dit niet doen. Kijk wat het met mijn moeder heeft gedaan. Hoe ga ik ooit settelen met een vrouw en kinderen als ik weet dat het weer gaat gebeuren?"

3. Over geen uitweg zien wat betreft de media

In diezelfde podcast vertelt Harry dat hem jarenlang verteld is dat 'het is zoals het is' als het gaat om de gruwelverhalen in de Britse media. "Je moet accepteren dat ze X, Y, Z over jou gaan schrijven. En het is zo van, laat ze niet zien dat het je iets kan schelen, want dan zullen ze het meer en meer doen. Dus eigenlijk ben je de sigaar. Er is absoluut geen uitweg hier." 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Harry legt opnieuw bom onder Britse koningshuis door uitspraken over opvoeding

4. Over geen keuze hebben

In het gesprek met Armchair Expert vergelijkt Harry zijn leven met een dierentuin. Aan dat aapjes kijken kan hij naar eigen zeggen niet veel doen. "Ik denk dat het grootste probleem voor mij is dat je erin geboren wordt. Je erft het risico dat ermee gepaard gaat - je hebt geen keuze." 

5. Over het lezen van de krantenkoppen

In het interview dat Harry voor zijn 21ste verjaardag gaf, biechtte hij op dat hij het niet kan laten om de artikelen over hem in de media te lezen. "Het maakt me van streek en ik lees ze nog steeds. Waarom? Ik weet het niet, maar ik moet ze lezen voor mijn gemoedsrust. Gewoon om te weten wat ze hebben geschreven."

In 2013 vertelt hij in een ander interview dat hij nog steeds de verhalen over hem leest, ondanks het advies van zijn vader om dat niet te doen. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Meghan, Archie én Lady Gaga te zien in trailer documentaire prins Harry

6. Over terugtreden als werkende royal

In januari 2020 verklaart Harry dat hij samen met Meghan een stap terugdoet: ze willen niet langer als werkende royals door het leven gaan. "Onze hoop was om de koningin, het Gemenebest en mijn militaire verenigen te blijven steunen, zonder publiekelijke financiering. Helaas was dat niet mogelijk. (...) Dat ik mijn familie een stap terug laat doen van het leven dat ik ken om een stap vooruit te doen naar wat - ik hoop - een vrediger leven kan zijn. Ik ben in dit leven geboren en het is een grote eer om mijn land en mijn koningin te dienen."  

7. Over haat aantasten van zijn mentale gezondheid

De Britten vonden het terugtreden van Harry zó not done dat de prins en zijn vrouw flink wat kritiek te verwerken kregen. In gesprek met talkshowhost James Corden stelt de hertog dat hij niet is weggelopen voor zijn verantwoordelijkheden. "Het was een stap terugdoen in plaats van aftreden. We weten allemaal hoe de Britse pers is. Het vernietigde mijn geestelijke gezondheid. Het was giftig."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Indringer valt villa prins Harry en Meghan Markle binnen

Harry heeft onlangs vernietigende uitspraken gedaan over zijn eigen opvoeding. Zo verwijt hij zijn vader Charles ervan dat hij de pijn uit zijn opvoeding heeft doorgegeven aan zijn eigen kinderen. Wat hij daar precies mee bedoelt, zie je in onderstaande video.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!