Amalia kreeg gisteren te horen dat ze geslaagd is voor het gymnasium. Beeld © ANP Handouts

Prinses Amalia ziet tijdens studietijd af van uitkering van ruim 1,6 miljoen

11 juni 2021 15:10

In een handgeschreven brief aan premier Mark Rutte heeft kroonprinses Amalia (17) aangegeven dat ze tijdens haar studietijd afziet van haar toelage.

Amalia heeft vanaf haar achttiende recht op een toelage van 296.000 euro per jaar, plus 1.338.000 euro voor privépersoneel en onkosten.

"Ik vind dat ongemakkelijk zolang ik daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen en andere studenten het zoveel moeilijker hebben, zeker in deze onzekere coronatijd", schrijft Amalia in een brief aan premier Mark Rutte. Op 7 december viert ze haar 18de verjaardag.

De terugstorting komt ten goede aan de algemene middelen, schrijft Rutte in een brief aan de Tweede Kamer.

Gouden zet

In België besloot kroonprinses Elisabeth vorig jaar om van haar uitkering (in België dotatie genoemd) af te zien om eerst 'zonder verplichtingen' te gaan studeren. 

Amalia treedt hiermee in haar voetsporen, zegt Koninklijk Huis-verslaggever Sander Paulus. "De Belgen hebben een voorbeeld gegeven voor hoe het ook kan. Ik vind het mooi dat Amalia zelf een brief heeft gestuurd aan Rutte. Daarmee geeft ze een kijkje in haar denken. Daarbij is het vanuit pr-overwegingen een gouden zet. Je kan het bijna niet los zien van de problemen het afgelopen jaar, zoals hun omstreden reis naar Griekenland. Die deed de vraag rijzen of de Oranjes hun antenne voor het Nederlandse volk nog wel goed afgesteld hadden staan."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kroonprinses Amalia cum laude geslaagd voor eindexamen vwo

Geslaagd voor gymnasium

De hoogte van de vergoeding is al jaren mikpunt van kritiek. Eind 2016 riepen PvdA, D66, SP, PVV en GroenLinks premier Rutte op om naar de hoogte van het inkomen te kijken. Rutte voelde daar niets voor.

Amalia kreeg gisteren te horen dat ze geslaagd is voor het gymnasium. Op Koningsdag lichtte ze een tipje van de sluier op over haar toekomstplannen: ze gaat er een jaar tussenuit.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!