Rutte zei dat de koning er ook ontzettend van baalt. Beeld © ANP

Rutte over schenden coronaregels door koning: 'Hij baalt er zelf ook heel erg van'

18 juni 2021 16:17

Koning Willem-Alexander 'baalt er zelf ook heel erg van' dat hij tijdens zijn bezoek aan de 'oranje' Haagse Marktweg niet genoeg afstand hield en iemand de hand schudde. Dat zegt demissionair premier Mark Rutte in reactie op de ontstane ophef. "Hij vindt het zelf ook heel vervelend", zei Rutte.

Koning Willem-Alexander bezocht gisteren voor de tweede EK-wedstrijd van het Nederlands elftal de Haagse Marktweg. Daar hield hij geen 1,5 meter afstand.

Enorme toeloop

Rutte wees er op dat de hofhouding het zo goed mogelijk van tevoren had proberen te regelen. "Ze hebben echt geprobeerd het in de voorbereiding netjes te doen." Door de enorme toeloop was het volgens de demissionaire premier lastig om afstand te bewaren. "Je kon het bijna niet voorkomen."

Wel relativeerde Rutte het. "Het is op zich niet goed, maar we moeten het ook weer niet te zwaar maken."

Bekijk ook: Rutte over koning die handen schudt in Den Haag: 'Kan gebeuren'

Bekijk ook: Rutte over koning die handen schudt in Den Haag: 'Kan gebeuren'

01:42

Geen uitzonderingen

Eerder vandaag zei demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) dat er voor leden van het koningshuis geen uitzondering geldt op de regels. "Het is soms gewoon moeilijk om vast te blijven houden aan de regels, laten we daar eerlijk en duidelijk over zijn", aldus de minister.

Ook minister Tamara van Ark (Medische Zorg) liet weten dat de regels er 'voor ons allemaal' zijn. "De regels zijn er niet voor niets, en spreek elkaar erop aan als het naleven niet gebeurt", zei Van Ark. Ze vindt dat de koning een voorbeeldfunctie heeft, maar snapte zijn 'enthousiasme' tijdens het bezoek wel.

Het kabinet kondigt vanavond verdere versoepelingen aan van de coronaregels. Het loslaten van de 1,5 meter zit daar naar alle waarschijnlijkheid niet tussen. Ook nu andere regels worden afgebouwd, benadrukt het kabinet juist steevast het belang van afstand houden en handen wassen.

Bekijk ook: Schouder aan schouder met de koning: coronaregels even ver weg

Bekijk ook: Schouder aan schouder met de koning: coronaregels even ver weg

01:10

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!