Prins Harry en prins Charles Beeld © Getty Images

Archie wordt nooit prins, Harry 'verbolgen' door keuze van Charles

21 juni 2021 12:45

Als het aan prins Charles (72) ligt, wordt Archie nooit een prins. Ook niet als Charles uiteindelijk de troon betreedt. Die boodschap hebben Harry (36) en Meghan (39) volgens bronnen onlangs gekregen, zo schrijft 'The Daily Mail'. De prins van Wales haalt de broekriem van de monarchie flink aan.

Met het aftreden (of overlijden) van koningin Elizabeth zou Archie volgens de wet automatisch de titel prins krijgen. Daar zou Charles nu een stokje voor steken. Het Britse koningshuis is al tijden bezig met het zogenaamde 'downsizing', waarmee ze de monarchie een stuk kleiner maken. 

De prins van Wales is van mening dat de belastingbetaler geen behoefte heeft om te betalen voor de immer groeiende monarchie, waardoor zijn kleinkind door veranderingen in juridische documenten naar de titel kan fluiten. Meghan en Harry zouden verbolgen hebben gereageerd. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Prins Harry schreef 'uiterst persoonlijke brief' aan Charles

Het is allemaal onderdeel van Charles' plan voor een 'afgeslankte' monarchie dat een stuk minder geld kost. De monarchie barst volgens hem uit zijn voegen. Tot voor kort hadden kleinkinderen van de monarch het recht om de titel te krijgen, maar het aantal 'belangrijke royals' wordt flink omlaag geschroefd. Wat de precieze plannen zijn, is onbekend.

De geruchten gaan dat alleen erfgenamen van de troon en hun directe familie titels, financiële steun uit de staatskas en politiebescherming krijgen - allemaal gefinancierd door de belastingbetaler. Daardoor krijgt prins George van William en Kate (want: troonopvolger) bovenstaande privileges wel, en de kinderen van Harry en Meghan niet. Prinses Charlotte en prins Louis krijgen hun titels van Elizabeth 'cadeau'. 

Andere achterkleinkinderen van Elizabeth vallen door de regeling ook buiten de boot. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Harry dreigt met rechtszaak: 'Vroeg wél toestemming voor Lilibet'

Het is opnieuw een klap in het gezicht van Harry. De letterlijke afstand is al groot nu hij aan de westkust van Amerika woont en zijn vader in Engeland, maar de keuze doet hun toch al gebrouilleerde relatie volgens bronnen geen goed.

Harry zag deze verandering naar het schijnt niet aankomen. Eerder wees hij samen met Meghan al de titel Earl of Dumbarton af: die titel was 'niet belangrijk genoeg'. De keuze werd gemaakt in de wetenschap dat Archie op een dag de titel prins zou krijgen. Niet wetende dat hun zoon nooit een prins zal worden. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Prins Harry gebruikte alcohol en drugs als troost voor dood Diana

Het koppel kreeg het nieuws volgens bronnen vlak voor de opnames van hun roemruchte interview met Oprah Winfrey te horen. Toen zei Meghan nog dat de Royal Family ten tijde van haar zwangerschap al wist dat haar kinderen geen prins of prinses zouden worden. "Als Harry's vader koning zou worden, zouden Archie en de volgende baby automatisch prins of prinses worden. Het is niet hun recht om dat af te pakken", refereerde Meghan naar het aangepaste verdrag. Destijds wist het publiek nog niet dat dit onderdeel was van Charles' nieuwe plannen. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Harry, William en Charles hebben elkaar gesproken, maar tevergeefs'

Het levert niet alleen gesteggel op met Harry, maar ook met Charles' broer Andrew. De schandaalprins probeert de veiligheid van zijn dochters Beatrice en Eugenie al tijden veilig te stellen. Het is nog niet bekend of zij uiteindelijk voor hun eigen beveiligingskosten moeten opdraaien. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!