Prinses Alexia Beeld © ANP

Prinses Alexia wordt 16: wat weten we eigenlijk over haar?

26 juni 2021 11:09

Het is weer tijd voor een kringverjaardag op Paleis Huis ten Bosch, want prinses Alexia blaast vandaag 16 kaarsjes uit. Wat weten we over de middelste dochter van koning Willem-Alexander (54) en koningin Máxima (50)?

"Ik heb natuurlijk wel de vrijheid om zelf te kiezen wat ik later wil worden"

Prinses Alexia zien we slechts een paar keer per jaar in de spotlights verschijnen, maar inmiddels hebben we in de loop der jaren een goed beeld kunnen krijgen van de prinses. Dat komt onder meer door het vragenvuur tijdens Koningsdag dit jaar en het persoonlijke interview dat mama Máxima onlangs gaf.

"Alexia is echt een schat en een geweldige dochter", zei onze koningin in het interview met Matthijs van Nieuwkerk ter ere van haar vijftigste verjaardag. Hiermee gaf ze ons een klein kijkje in het gezinsleven van de Oranjes. Wat zich achter de paleismuren afspeelt, is voor ons slechts gissen maar de Oranjes geven zo nu en dan een kijkje in de keuken. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dit vertelde Máxima in het tv-interview voor haar 50ste verjaardag

Prinses Alexia vertelde tijdens Koningsdag bijvoorbeeld dat er thuis wel eens ruzie gemaakt werd tussen haar en haar zussen. "We speelden vroeger wel altijd Minecraft. Kwam altijd heel veel ruzie van."

En ook Máxima heeft wel eens een boekje open gedaan over spanningen tussen de meiden, want of je nou in een paleis woont of in een klein flatje: ieder huisje heeft zijn kruisje. "Het maakt niet uit hoe groot het huis is, we zitten altijd bovenop elkaar", vertelde Máxima vorig jaar tijdens de jaarlijkse zomerfotosessie over het leven in lockdown. "We hebben drie teenagers, dat is niet altijd even makkelijk. We verschillen van mening hoe dingen gedaan moeten worden, maar het bracht ook heel veel begrip en respect voor elkaar. Ook als er af en toe wat fricties waren, dat we echt de tijd namen om daarover te praten. Dus het was een heel bijzondere tijd, het heeft ons dichterbij elkaar gebracht. We hebben meer begrip voor elkaar."

Onze koningin vertelde later tijdens de Koningsspelen ook dat de lockdown mooie dingen heeft gebracht. "Het was wel een issue dat ze (de prinsessen, red.) niet konden hockeyen. Maar dat hebben we samen als gezin opgepakt. Godzijdank hadden we digitale middelen. We hadden apps waarmee we kleine work-outs hebben gedaan." Alexia en haar zussen en moeder stonden dus in huis te springen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Frits: 'Den Haag blij dat Amalia voorlopig geen salaris hoeft'

Naast hockey heeft Alexia nog een paar hobby's. 'Hockey, gitaar spelen en zingen', dat is hoe Alexia haar vrije tijd besteedt als we de website van het koninklijk huis mogen geloven. De prinses zou zelfs ooit in de race zijn geweest om mee te doen aan The Voice Kids, maar deze plannen werden toch niet doorgezet. Máxima speelt trouwens ook gitaar, dus de appel valt niet ver van de boom.

Of Alexia een carrière in de muziek ambieert of juist een andere weg inslaat, is niet bekend. Ook haar zusje Ariane is er nog niet over uit. "Nou, ze weten het nog niet en dat vind ik wel goed. Dat moeten ze met de toekomst beslissen", zei Máxima erover in het interview ter ere van haar vijftigste verjaardag.

Voordat het zover is gaat Alexia naar Atlantic College Wales, de poepsjieke school waar haar vader ook naartoe ging. "Ze wil misschien een beetje meer vrijheid. En ze is, dat heeft ze ook een beetje van mij, ze is nieuwsgierig. Ze wil nieuwe dingen en nieuwe mensen ontdekken. En dan terug naar Nederland, want ze wil hier gaan studeren", aldus Máxima.

Miniatuurvoorbeeld

Zie ook:

Dit staat de 'wilde' Alexia te wachten na de zomervakantie

Wat ze gaat studeren is nog niet duidelijk. Wel weten we dat haar toekomst minder uitgestippeld is dan die van haar zus Amalia. "Ik heb natuurlijk wel de vrijheid om zelf te kiezen wat ik later wil worden. Ik weet het nog lang niet, maar ik vind het wel fijn dat ik later iets kan doen met mijn eigen interesses", zei Alexia er zelf over tijdens Koningsdag in Eindhoven.

Dat Alexia ook maar een gewone meid is, bewees ze maar weer eens tijdens Koningsdag. Toen haar werd gevraagd wat ze het meest miste tijdens de lockdown, gaf ze een aantal doodnormale voorbeelden. Ze vertelde ze dat ze vooral kleine dingen miste, zoals even naar de stad om te winkelen of lekker op het terras zitten. "In het normale leven zonder corona dan heb je niet door hoe leuk dat eigenlijk is. In quarantaine was het moeilijk om al die kleine dingen te moeten missen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Hoe we de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane steeds beter leren kennen

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!