Beeld © ANP

Prins William nu zelf onder vuur na antiracismestatement

13 juli 2021 18:33

Prins William (39) was één van de tienduizenden toeschouwers die zagen hoe Engeland op het nippertje de winst van het EK voetbal 2020 aan de neus voorbij zag gaan. Een paar voetballers kregen tijdens en na het kampioenschap veel negatieve en racistische opmerkingen aan hun adres. William reageerde verbolgen, maar lag juist daardoor óók onder vuur.

"Het is totaal onaanvaardbaar dat spelers dit weerzinwekkende gedrag moeten doorstaan"

'Ik word misselijk van de racistische beledigingen tegen Engelse spelers na de wedstrijd van gisteravond. Het is totaal onaanvaardbaar dat spelers dit weerzinwekkende gedrag moeten doorstaan. Het moet nu stoppen en alle betrokkenen moeten ter verantwoording worden geroepen', schrijft William een dag na de 3-2 verloren finale op Twitter.

Maar dat de prins opkomt voor de voetballers die racistisch worden bejegend, valt niet bij iedereen in goede aarde. Dat heeft één belangrijke reden: Meghan Markle, de vrouw van zijn broer Harry.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Zorgen binnen koningshuis over huidskleur zoontje Meghan en Harry

'Hoewel ik het waardeer dat prins William zich uitspreekt over racistische opmerkingen jegens voetballers, waar was deze steun toen Meghan Markle werd gepest en zelfs overwoog om haar leven te beëindigen vanwege de opmerkingen?' tweet iemand. 'Je hebt de kans om racisme te veroordelen - niet alleen in het voetbal - wanneer het gericht is op je eigen familieleden. Gebruik die kracht alsjeblieft. Het zou boekdelen spreken', schrijft een ander.

Daarmee doelen ze op het roemruchte interview dat Meghan en Harry in maart aan Oprah Winfrey gaven. Daarin vertelde de hertogin van Sussex volop over het vermeende racisme dat ze moest doorstaan binnen het koningshuis en door de (inter)nationale pers. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Harry en Meghan voelen zich bevrijd na interview'

Met zijn statement komt William op voor drie voetballers in het bijzonder: Bukayo Saka, Jadon Sancho en Marcus Rashford. Zij worden door sommige voetbalfans verantwoordelijk gehouden voor het mislopen van de titel na het missen van hun penalty. 

Laatstgenoemde speler reageerde emotioneel op Twitter. 'Het enige dat ik kan zeggen, is sorry', schreef hij na de gemiste penalty. Ook liet hij weten dat hij het wel gewend is om commentaar te krijgen als professioneel voetballer. 'Of het nu de kleur van mijn huid is, waar ik ben opgegroeid, of, meest recentelijk, hoe ik besluit om mijn tijd buiten het veld door te brengen.' Hij vervolgde: 'Ik zal me nooit verontschuldigen voor wie ik ben en waar ik vandaan kom.'

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!