Koningspaar Beeld © ANP

'Koningspaar hoeft niet meer naar Amsterdam voor muziek en dans'

02 september 2021 23:28

Koning Willem-Alexander (54) en koningin Máxima (50) hoeven staatsgasten voor muziek en dans niet meer mee te nemen naar Amsterdam. In eigen stad hebben ze met namelijk een nieuw cultuurpaleis, Amare. Dat hield de Haagse wethouder Anne Mulder (51) het koningspaar donderdagavond voor bij de overdracht ervan aan de 'vaste bewoners'. Volgens het Residentie Orkest, dat in de grote zaal een kort optreden verzorgde, behoort dat nu al tot de landelijke top.

"Amare is een succes als elke Hagenees er een keer is geweest"

"Ik ben heel blij om hier te zijn", zei koningin Máxima bij aankomst, waarna het koningspaar een rondleiding kreeg door een deel van het immense complex. "Wat een luxe om in dit gebouw te mogen studeren", vond de koningin na een miniconcertje van leerlingen van het conservatorium. Ook Willem-Alexander toonde zich onder de indruk. Amare, dat het culturele knooppunt moet worden van Den Haag, zal ze ongetwijfeld ook zonder staatsgasten nog vaak terugzien.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Het koningspaar reageert op gouden medailleregen Nederland

Amare is het nieuwe onderkomen van Nederlands Dans Theater (NDT), het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en de stichting Amare, dat een groot deel van de programmering verzorgd. Het cultuurpaleis vervangt het Lucent Dans Theater en de Dr. Anton Philipszaal die zes jaar geleden werden gesloopt. Het project heeft volgens berekeningen van de Haagse Rekenkamer 223 miljoen euro gekost.

In juli zijn de eerste gebruikers al voorzichtig in het pand getrokken, in november volgt de feestelijke opening en het conservatorium verhuist begin volgend jaar. Dit weekeinde kan het publiek er tijdens open dagen al rondkijken. Wethouder Anne Mulder had zelf een andere stip op de horizon gezet, zo verklapte hij in zijn toespraak: op 7 januari treden de Dolly Dots op. "Amare is een succes als elke Hagenees er een keer is geweest", aldus Anne.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Sylvie Meis blikt terug op haar ontmoeting met het koningspaar

De koning had hem eerder al geplaagd, in een verwijzing naar de moeilijke ontstaansgeschiedenis van het cultuurpaleis. "De hoeveelste wethouder bent u die zich met dit project bezighoudt?", vroeg Willem-Alexander. Anne was de vierde. "Viermaal is scheepsrecht", meende de koning lachend.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!