Beeld © NPO/Op1 maandag 6 september 2021

Prins Constantijn: 'Mijn vader was niet makkelijk, maar wel warm'

07 september 2021 08:01

Een bijzondere gast in de laatste aflevering van 'Op1'. Op maandagavond schuift prins Constantijn van Oranje (51) bij Hugo Logtenberg (47) en Nadia Moussaid (37) aan om te praten over zijn vader die 95 jaar zou zijn geworden en het 25-jarige bestaan van het Prins Claus Fonds.

"Hij heeft heel veel depressies gehad. Dat was niet zo makkelijk. Maar later was hij er altijd"

Een grote glimlach verschijnt op het gezicht van Constantijn als het item over zijn vader begint met een reeks oude beelden van Claus en Beatrix. Als de prins vervolgens de 'Ik ben blij'-imitatie doet van zijn vader heeft hij zelf alle lachers op de hand. Als erevoorzitter van het Prins Claus Fonds vertelt hij over het jubileum, de geboortedag van zijn vader, maar ook over hun band samen. 

"Het was helemaal niet zo'n makkelijke man, maar hij is warm en luisterend. Wat ik erg aan hem waardeerde is dat hij niet hield van conformisme of al helemaal niet van mensen die hem of anderen naar de mond praatten", vertelt Constantijn. "Als je hem met een cliché bestookte, nam hij een tegenpositie in. Alleen maar om te kijken of je je standpunt kon onderbouwen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Prins Constantijn vertelt hoe trots hij is op dochter Eloise

De band tussen Constantijn en Claus is met de tijd steeds sterker geworden. "Hij heeft heel veel depressies gehad. Dat was niet zo makkelijk. Maar later was hij er altijd. Hij zei niet zoveel. Hij was een kritische man, maar wel warm en hartelijk." 

Iets waar Claus erg ongemakkelijk van werd, was als Constantijn hem ophemelde. Zo herinnert de prins zich een moment dat hij over zijn vader zei dat hij zo objectief was en hem als kind aanzette om kritisch na te denken. "Dat weerde hij af."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Gravin Eloise maakt er een feestje van met vader Constantijn

De prins kon erg om zijn vader lachen. "Hij had wel zelfspot. Hij zei: op mijn graf moet je zetten 'Hier liegt ein Hochstapler'." Dat betekent 'hier ligt een zwendelaar'. Ook vertelt Constantijn dat zijn vader hem bleef motiveren om te doen in het leven wat hij echt leuk vond. Zelfs toen de prins aan zijn vader meedeelde dat hij rechten wilde studeren, stak Claus daar in eerste instantie een stokje voor. Hij wilde dat zijn zoon iets met zijn tekentalent ging doen. "Hij heeft het me moeilijk gemaakt, want ik moet het wel echt willen."

Zo trots als Claus op zijn kinderen was, zo trots is Constantijn op zijn zoon en dochter. In gesprek met RTL Boulevard vertelt hij over zijn oogappels. 

Op1 wordt op werkdagen uitgezonden om 22.25 uur op NPO 1. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!