Koning Albert II, Prins Andrew en Koning Rama X Beeld © ANP

Prins Andrew de enige? Deze royal-schandalen waren er óók nog

17 oktober 2021 13:53

De Britse prins Andrew (61) komt bijna elke week weer opnieuw (negatief) in het nieuws. De zoon van queen Elizabeth wordt van allerlei dingen beschuldigd, maar deze week meldde de Londense politie dat de misbruikzaak van Andrew en Virginia Giuffre (38) niet verder wordt onderzocht. Ondertussen loopt er in de Verenigde Staten wél nog een zaak tegen hem. Maar hoe zit het ook alweer? En welke andere grote royal-schandalen waren er de afgelopen jaren?

"Hij is behoorlijk geïsoleerd geraakt"

Prins Andrew

Deze week werd bekendgemaakt dat de Londense politie stopt met het onderzoek rondom de misbruikzaak van prins Andrew en Virginia Giuffre. Als verklaring hiervoor brachten ze het volgende statement naar buiten: 'Elk onderzoek naar mensenhandel zal vooral gericht zijn op activiteiten buiten het Verenigd Koninkrijk. De hoofdstedelijke politie zou niet de geëigende autoriteit zijn om in dit soort situaties onderzoeken te leiden.' 

Virginia beschuldigt Andrew ervan dat ze door hem op zeventienjarige leeftijd drie keer werd verkracht. En hoewel de Britse autoriteiten gestopt zijn met het onderzoek rondom deze zaak, wordt dit in Amerika wél nog onderzocht. 

 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Geïsoleerde prins Andrew kan niet langer op steun familie rekenen

In de tussentijd neemt de Britse koninklijke familie steeds meer afstand van hem, zo meldde The Sun eerder deze week. Andrew ontkent alle betrokkenheid in de misbruikzaak, maar volgens royalty-kenner Russel Myers doet de familie niet langer hun best om één front met de prins te vormen. Ze zijn bang dat de hertog van York hun reputatie nog meer schade toebrengt.

"Ik denk dat hij op dit moment de enige persoon in de hele wereld is die zich vastklampt aan het idee dat hij zou kunnen terugkeren [als werkende royal]", aldus de royalty-expert in een ochtendshow op de Britse televisie. "Hij is behoorlijk geïsoleerd geraakt." Dat er geen toekomst meer voor hem is als senior royal hebben Charles, Anne en Edward zo'n negen maanden geleden al tijdens een vergadering besloten.

Juan Carlos 

Voormalig koning van Spanje, Juan Carlos, heeft er inmiddels ook een behoorlijk potje van gemaakt. Hij vluchtte vorig jaar letterlijk het land uit vanwege een groot corruptieonderzoek naar hem. Juan wordt ervan verdacht grote sommen smeergeld te hebben aangenomen voor de aanleg van een hogesnelheidslijn.

Voor de ex-koning is inmiddels Abu Dhabi zijn nieuwe basis, maar in die wereld vol weelde lijkt de schandaalkoning keihard achteruit te gaan. De Daily Mail deelde namelijk, begin dit jaar, een foto van de Juan, waaruit blijkt dat het niet heel goed met hem gaat. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Zorgen om frêle gezondheid schandaalkoning Juan Carlos

Ondertussen grijpt ex-minnares Corinna Zu Sayn-Wittgenstein het vertrek van Juan Carlos naar Abu Dhabi aan om alle vuile was buiten te hangen. Volgens haar wil de Spaanse koninklijke familie haar tot zondebok bestempelen en is ze zelfs met de dood bedreigd.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Bedreigingen en geld: ex-minnares Juan Carlos klapt uit school

Meghan en Harry VS Britse koningshuis 

Meghan Markle en prins Harry gaven afgelopen zomer wellicht het spraakmakendste interview van het jaar. In gesprek met Oprah Winfrey besprak het stel hun leven terwijl ze nog woonden in Buckingham Palace in Londen. Het interview wordt gezien als een manier om de reputatie van het Britse koningshuis te slopen. 

In het veelbesproken interview lieten de hertog en hertogin van Sussex namelijk weten dat er tijdens Meghans zwangerschap door een lid van de Britse koninklijke familie gevraagd zou zijn 'hoe donker Archies huid zou worden'. "Ik zal nooit iets over deze conservatie delen, maar ik kan wel zeggen dat het destijds een zeer ongemakkelijk gesprek was. Ik was in shock", vertelde Harry openhartig aan Oprah. Wie de opmerking precies maakte, is niet bekend. Wel liet Harry weten dat het niet zijn grootouders koningin Elizabeth en wijlen prins Philip betrof.

Het interview dat Harry en Meghan aan Oprah gaven, sloeg destijds in als een bom.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Japan heeft eigen Harry & Meghan: prinses Mako geeft titel op voor liefde

Delphine van Saksen-Coburg & Albert II 

Ze heeft er jaren voor moeten strijden, maar vorig jaar kwam er licht aan het eind van de tunnel voor Delphine: zij mocht zich vanaf toen eindelijk prinses noemen. Haar vader, koning Albert II, wilde nooit meewerken aan een dna-onderzoek, maar werd uiteindelijk gedwongen door de rechtbank. In 2020 kwam het verlossende antwoord: Delphine is écht de dochter van koning Albert II.

Sindsdien is er een hoop veranderd. Ze draagt nu de achternaam van Saksen-Coburg en mag zich officieel prinses noemen. Ook haar kinderen zijn prins en prinses. Verder is ze al op visite geweest bij haar broer koning Filip en haar vader en koningin Paola.

Royaltydeskundige Marc van der Linden vertelt er in onderstaande video alles over.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Prinses Delphine voor het eerst bij Belgische nationale feestdag

Koning Rama X

De lijst met misstanden van de Thaise koning Rama X,  ook wel koning Vajiralongkorn genoemd, is best opvallend en vooral lang. Zo gaf hij zijn hondje een hoge militaire rang en moesten alle Thaise militairen het hondje salueren. Toen het hondje overleed organiseerde de koning voor zijn viervoeter een vierdaagse boeddhistische begrafenis en crematie.

Maar dat is lang niet het enige. Zo is de koning ook ooit met een gele tanktop en neptattoos gespot in een winkelcentrum en trouwde hij met zijn stewardess die hij kort daarvoor een mooie functie had gegeven.

Majesteitsschennis wordt flink bestraft in Thailand, maar toch is de bevolking het zat en zijn er de laatste tijd veel demonstraties tegen de koning.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dochter Thaise koning Rama acht uur vast in vliegtuig

Begin dit jaar kwam de koning opnieuw negatief in het nieuws. Hij zou namelijk zijn zus, prinses Sirindhorn, lelijk hebben verwond tijdens een uit de hand gelopen ruzie. Hierdoor zou ze ernstige verwondingen aan haar enkels hebben opgelopen waarna ze nog maanden moest herstellen en niet kon lopen. 

Royalty-journalist Andrew MacGregor vertelde destijds op basis van verschillende bronnen. "Ik hoorde vorige week geruchten dat Vajiralongkorn zijn zus had aangevallen, maar ik ging er aanvankelijk vanuit dat het overdreven roddels waren. Het verhaal wordt nu echter bevestigd door betrouwbare bronnen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Thaise geruchten: 'Koning heeft zus fysiek aangevallen'

Koning Willem-Alexander 

Onze eigen koning zorgde vorig jaar zelf ook voor een behoorlijk schandaal. Middenin de coronacrisis, terwijl veel Nederlanders thuisbleven, vertrok Willem-Alexander met zijn gezin naar Griekenland om daar vakantie te gaan vieren. Dit werd hem niet bepaald in dank afgenomen en het gezin keerde als de wiedeweerga terug naar huis. Vervolgens verscheen er zelfs een video van Willem-Alexander en koningin Máxima waarin ze aan het Nederlandse volk excuses wilden maken. 

"Met spijt in het hart richt ik mij tot u", vertelde koning Willem-Alexander. "Onze reis naar Griekenland heeft bij heel veel Nederlanders hevige reacties opgeroepen. Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben. Ook al paste de reis binnen de voorschriften, het was heel onverstandig om geen rekening te houden met de inwerking van de nieuwe beperkingen op onze samenleving."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Máxima noemt reis naar Griekenland inschattingsfout: 'Was niet solidair'

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!