Beeld © ANP

Sterren rukken uit voor door prins William bedachte Earthshot Prize

17 oktober 2021 22:18

De Britse prins William (39) heeft zondagavond voor de eerste keer de Earthshot Prize uitgereikt. Dat gebeurde tijdens een speciaal gala in Londen waarbij William en zijn vrouw Catherine (39) aanwezig waren. De royal heeft de milieuprijs zelf in het leven geroepen.

"Alleen samen kunnen we onze planeet herstellen"

In een videoboodschap keek William terug naar de eerste twintig jaar van deze eeuw. "We leven in een tijd die bepalend is voor het lot van de mensheid", zei hij. "Hetgeen we nu doen of nalaten te doen is beslissend voor de komende duizend jaar van onze planeet."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kritiek op prins William na space-relletje

Volgens William is alles nog niet verloren. De mensheid heeft al eerder in de geschiedenis bewezen "het onoplosbare op te lossen", zei hij. Bovendien zijn veel van de antwoorden op de klimaatproblematiek al beschikbaar. "Maar we hebben iedereen nodig. Alleen samen kunnen we onze planeet herstellen. Het is aan ons om de toekomst is te bepalen. En als we ons er echt voor inzetten, is niets onmogelijk", voegde de prins eraan toe.

De vijf prijzen in de diverse categorieën werden uitgereikt door meerdere beroemdheden, onder wie voetballer Mo Salah van Liverpool en actrice Emma Thompson. Ook Catherine reikte een van de prijzen uit. Verder waren er optredens van Coldplay, Yemi Alade, Shawn Mendes en Ed Sheeran.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Prins William helpt vriend Afghanistan te ontvluchten

Het is de bedoeling dat de Earthshot Prize de komende tien jaar een jaarlijks evenement wordt waarbij vijf projecten ieder 1 miljoen pond ontvangen om hun project vorm te kunnen blijven geven.

Dit jaar gingen de geldprijzen naar de stad Milaan die veel doet om voedselverspilling tegen te gaan. Ook een project om koraalriffen in Australië te restaureren viel in de prijzen. Costa Rica viel in de prijzen vanwege het herstellen van de bossen in het land.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Prins William krijgt coronaprik, maar trekt aandacht met iets anders

Volgend jaar organiseren de Verenigde Staten de uitreiking van de Earthshot Prize. Dat maakte prins William zelf aan het eind van het programma bekend.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!