Marc van der Linden ontdekt: oud vakantiehuis koning nu luxe resort

21 oktober 2021 18:59

Er was nogal wat te doen om het vakantiehuis van Willem-Alexander en Máxima in Mozambique. Bijna tien jaar geleden deed de koning het van de hand. Maar wat is er daarna van terecht gekomen? Royaltydeskundige Marc van der Linden (52) is erachter gekomen dat de naam van de villa recent is veranderd naar 'The Monarch’ en nu een luxe resort is. Mocht je nog een zakcentje overhebben, dan kun je royaal overnachten in het voormalig vakantiehuis van de Oranjes.

In 2012 was het over en uit met de Mozambikaanse droom van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De koning kondigde in november 2009 aan zijn controversiële villa te verkopen. Dat gebeurde onder druk van de Tweede Kamer, die bezorgd was over de toenemende kosten van de beveiliging in de villa en de zakenpartners van de koning. Vermoedens van gesjoemel met bouwmaterialen en het winstoogmerk van de onderneming zorgden voor extra ophef.

De villa - die volgens lokale bronnen omgerekend 2 miljoen euro zou hebben gekost - werd volgens de Rijksvoorlichtingsdienst maar niet opgeleverd. De projectontwikkelaar beweerde echter dat de woning in de zomer van 2010 wel degelijk was voltooid. Willem-Alexander en Máxima verbleven er bovendien al tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika in 2010.

Hun vakantievilla op het schiereiland Machangulo werd 'tegen een symbolisch bedrag' verkocht aan Machangulo SA, de organisatie die opereerde als vereniging van eigenaren van het vastgoedproject aan de Maputobaai.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Zó denkt Nederland na het Griekenland-schandaal over de koning

Inmiddels zijn we bijna een decennium verder, maar hoe staat het er nu eigenlijk voor met de villa? Marc ontdekte dat die sinds afgelopen mei The Monarch heet - daarvoor luidde de naam Villa Ukuthula - en is getransformeerd tot luxe vakantieresort. Op de website van het optrekje staat: 'Villa Ukuthula heeft een transformatie ondergaan; van de fundering tot decoratie en zelfs de naam. Op 1 mei 2021 hebben wij officieel onze naam veranderd naar The Monarch.' Ook de koninklijke historie van de villa wordt nog even genoemd: ‘Met de voordelen van de koninklijke geschiedenis van onze villa [...] zijn alle onze websites en social media-kanalen nu te vinden onder deze nieuwe naam.'

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Dit draagt koningin Máxima tijdens Prinsjesdag 2021

Het riante huis in Mozambique is opgedeeld in drie suites en the main house. In totaal kunnen er 12 mensen verblijven, als je de totale villa huurt. Je kunt ook alleen een specifieke suite huren.

Je kunt gerust zeggen dat het je aan niks tekort komt in het luxe verblijf. De prijzen zijn dan ook niet mis: mocht je voor een nachtje de gehele villa willen huren, dan betaal je een schamele 4.424 euro per nacht. Voor alléén the main house hoef je minder lang te sparen, die heb je ‘al' vanaf 2.328 euro per nacht. En mocht je daar nog losse kamers aan toe willen voegen, dan betaal je 553 euro per kamer per nacht extra. Maar daar krijg je wel wat voor terug: 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Koningspaar in december 'schandaalvrij' naar Griekenland

Mocht je zelf nog een kijkje willen nemen op de website van het oude vakantiestulpje van de koning, klik dan hier.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Marc van der Linden over salaris koning: '1 miljoen is te veel'

Vakanties en schandalen bleken ook vorig jaar een koninklijke combinatie toen de Oranjes naar Griekenland vertrokken. Ze leken toen even vergeten te zijn dat we nog middenin de coronacrisis zaten. Wat volgde was een lawine aan kritiek, waardoor het vertrouwen in het koningshuis een dieptepunt bereikte. Meer daarover vertelt Marc in de video hieronder. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!