De koninklijke familie in de achtertuin van Huis ten Bosch. Beeld © ANP

Hiermee kwam het koninklijk huis dit jaar in het nieuws

29 december 2021 07:08

Het koninklijk huis komt regelmatig in het nieuws: dan weer door spraakmakende foto's van Alexia, dan omdat de Oranjes een mijlpaal te vieren hebben. Zo is prinses Amalia dit jaar officieel volwassen geworden en mocht koningin Máxima zichzelf voor een dag Sarah noemen. Hieronder de meest spraakmakende zaken waarmee de Hollandsche royals dit jaar in het nieuws kwamen.

"Ik probeer zo gewoon mogelijk te zijn"

Verjaardag Máxima

Op 17 mei 2021 bereikte onze koningin de bijzondere leeftijd van 50 jaar. Dit heuglijke moment moest natuurlijk gevierd worden en Máxima gaf dan ook een bijzonder interview aan presentator Matthijs van Nieuwkerk. Daar sprak ze openhartig over enkele persoonlijke zaken uit haar leven. De ontmoeting met haar man, het moederschap, het leren kennen van Nederland, haar talloze functies, het overlijden van haar zusje Inés: vrijwel niets bleef onbesproken. En natuurlijk ging het ook over de veelbesproken reis naar Griekenland. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Willem-Alexander en Máxima onderbreken vakantie voor huldiging olympiërs

'Dit is de meest iconische outfit die Máxima ooit heeft gedragen'

05:58

Koningsdag in Eindhoven

Nadat Koningsdag in 2020 werd afgelast vanwege het coronavirus, werd het dit jaar dubbel en dwars ingehaald in de Brabantse stad Eindhoven. De oranjes hadden een druk programma: van een stofzuigerrace met de prinsessen, Amalia in een DAF en een quiz over de regio.

's Avonds werd om 20.00 ging het feestje nog even goed door. The Streamers traden op vanaf het terrein van Paleis Noordeinde. Natuurlijk nam het koninklijk gezin ook even een kijkje.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Britt Dekker geschokt over Koningsdag-taferelen: 'Ik weet niet wat ik zie'

Dit was Koningsdag 2021 in 1 minuut

01:10

Boeklancering gravin Eloise 

Gravinfluencer Eloise bracht in juni haar eigen boek Learning By Doing uit: hierin geeft de dochter van prins Constantijn en prinses Laurentien antwoorden op vragen die ze van haar 262 duizend volgers op Instagram krijgt én deelt ze haar levenslessen. 

Het nichtje van de kroonprinses deelt ook een aantal persoonlijke verhalen. Zo stelde ze zich kwetsbaar op, iets wat ze best eng vond: "Ik probeer zo gewoon mogelijk te zijn en ik vond het ook wel belangrijk om echt te laten zien wie ik ben. Dat je ook gewoon onzekerheden hebt." Onze royaltydeskundige Annemarie de Kunder sprak met Eloise over haar boek:

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Eloise van Oranje wil niet alleen het perfecte plaatje laten zien

Eloise van Oranje: 'Ik wilde nooit een hitsensatie zijn'

04:35

Tv-interview met prinses Beatrix

Begin oktober verscheen prinses Beatrix in een groot interview op de buis. Niemand minder dan Omroep MAX-voorman Jan Slagter mocht haar toen interviewen wegens de viering van het 65-jarig bestaan van het Prinses Beatrix Spierfonds. De 83-jarige voormalige koningin is beschermvrouwe van het Spierfonds en verscheen daarom op tv, iets wat de laatste jaren niet vaak meer voorkwam. 

Vooraf was afgesproken dat het interview niet over Beatrix zelf zou gaan. "En daar heb ik me keurig aan gehouden", vertelde Jan achteraf. "Het was een prettig gesprek." Hun ontmoeting vond plaats op Paleis Soestdijk. Later werd bekend dat André van Duin de prinses eigenlijk zou interviewen, maar dat ging niet door vanwege zijn drukke agenda. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

André van Duin zou aanvankelijk interview Beatrix doen

Alexia vertrekt naar kostschool in Wales 

Eind augustus vertrok prinses Alexia met de westerzon naar Wales. Zij gaat namelijk voor twee jaar studeren op het United World College of the Atlantic. 

Koning Willem-Alexander maakte een foto zoals hij dat ook deed op de eerste schooldag van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet. Toen ging Alexia nog op de fiets naar school en nu zoekt ze het dus iets verder van huis. Met haar mondkapje in de hand en de tassen om haar schouders is de prinses klaar voor een nieuw hoofdstuk in haar leven. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dit staat de 'wilde' Alexia te wachten na de zomervakantie

'Pikante' foto's van prinses Alexia

Eenmaal in Wales maakte de tweede dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima de tongen los. Er circuleerde eind oktober namelijk een 'pikante' foto van de prinses rond op het internet. "Daarop zie je Alexia in een rood, kanten topje, daaronder heeft ze niet echt iets aan. Een blote buik, een zwart rokje, met laarzen en ze kijkt er lekker wulps op", vertelde royaltydeskundige Annemarie de Kunder destijd.

De foto's werden genomen op een LHBTQ+-feestje, zo bleek. "Het is allemaal gedaan om awareness te creëren voor dit thema, en daar hoort dit feestje bij", aldus Annemarie. In de video hieronder zie je er meer over. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Medeleerlingen geven Alexia tips voor nieuwe school

'Prinses Alexia maakt zich geen zorgen over uitgelekte foto'

05:57

Prinses Amalia wordt officieel volwassen

Ter gelegenheid van de 18de verjaardag van prinses Amalia, afgelopen 7 december, schreef cabaretière Claudia de Breij een boek met de toepasselijke titel Amalia

Afgelopen zomer sprak Claudia met Amalia over onder meer haar schooltijd, haar liefde voor muziek en wat het koningschap en haar toekomstige rol nu voor haar betekenen. Claudia mocht ook een kijkje nemen bij het Koninklijk Staldepartement waar Amalia enthousiast sprak over haar passie voor paarden en de paardensport. Daarnaast bevat het boek beeldmateriaal uit het privé-archief van Amalia.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Boek over prinses Amalia maandag in de schappen

Er was wel wat te doen om het verjaardagsfeestje van Amalia. De prinses gaf ondanks de coronamaatregelen een partijtje in de tuin van paleis Huis ten Bosch. Om de gasten bescherming tegen de regen te bieden, zouden er twee overkappingen tegen het huis in de tuin zijn opgezet. Volgens demissionair premier Mark Rutte waren daarbij 21 mensen uitgenodigd. 

Willem-Alexander heeft premier Mark Rutte verteld dat het 'bij nader inzien niet goed was om dit zo te organiseren', nadat De Telegraaf er vragen over stelde.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Prinses Amalia dankbaar voor felicitaties: 'Heeft mij enorm blij gemaakt'

Annemarie na feest Amalia: 'Oranjes hebben een voorbeeldfunctie'

06:34

Zomerfotosessie met de Oranjes 

In de achtertuin van Paleis Huis ten Bosch hebben koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane dit jaar weer geposeerd voor de traditionele fotosessie aan het begin van de zomervakantie. Het was de eerste keer sinds vorig jaar juli dat de koninklijke familie zich voor de fotografen verzamelde. Omdat het gezin vanwege de coronacrisis niet op wintersportvakantie naar Lech ging, was er eerder dit jaar geen traditioneel persmoment. Er werd toen ook geen alternatief geregeld.

Na afloop mochten de journalisten nog enkele vragen stellen. Zodoende liet de koning weten dat prinses Amalia vanaf haar achttiende meer in het openbaar te zien zal zijn. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Koninklijke familie straalt tijdens jaarlijkse zomerfotosessie

Kersttoespraak koning Willem-Alexander

Traditiegetrouw hield koning Willem-Alexander deze kerst weer een toespraak, waarin dit jaar verbinding centraal stond. Ook vindt hij dat we moeten blijven samenwerken, ondanks alle onderlinge verschillen. De vorst noemde de coronapandemie en de klimaatverandering als problemen die 'ons allemaal raken'. 

Bekijk hier de kersttoespraak van de koning:

 

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Koningspaar wenst ons fijne feestdagen met bijzondere kerstkaart

Kersttoespraak koning Willem-Alexander: 'Het verhaal maken we zelf'

06:11

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!