Koning Willem-Alexander en koningin Máxima Beeld © ANP

Dit gaan de koning en koningin doen tijdens bezoek Noorwegen

8 november 2021 17:17

Koning Willem-Alexander (54) en koningin Máxima (50) bezoeken van dinsdag 9 tot en met donderdag 11 november het Scandinavische land Noorwegen. Het paar is daar op uitnodiging van koning Harald V (84). Hieronder een overzicht van de reis.

Dinsdag

Dinsdag begint het staatsbezoek met een ontvangst op het Koninklijk Paleis in Oslo. Aansluitend legt het paar een krans bij het Nationale Monument, ter herdenking aan alle gevallen slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog. 

Vervolgens is er een kleine pauze en gaan de koning en koningin lunchen in het paleis. In de middag staat het thema klimaatverandering centraal. 'In het Arctisch gebied zijn de klimatologische veranderingen zichtbaar door een verminderende ijsmassa, die gevolgen heeft voor de leefbaarheid en economische ontwikkeling van het gebied. Noorwegen voert een dialoog met de inheemse bevolking (Sami) en jongeren over hun zorgen, ideeën en nieuwe kansen voor het Arctisch gebied', schrijft de Rijksvoorlichtingsdienst over dit programma. De dag wordt afgesloten met een staatsbanket waar beide staatshoofden een toespraak zullen houden. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Hieperdepiep: Willem-Alexander viert 50-jarig bestaan Ahoy

Woensdag

De tweede dag bezoekt het koningspaar de Deichman bibliotheek. Hier vindt onder andere een seminar plaats waarbij de vrijheid van meningsuiting en mensenrechten centraal staan. De bibliotheek won dit jaar de prijs voor 'beste openbare bibliotheek ter wereld'. Daarna ontmoeten Willem-Alexander en Máxima de minister-president van Noorwegen, Jonas Gahr Støre. Zij zullen met hem lunchen en de koning zal hier ook een korte toespraak houden. 

Het programma is net zoals dinsdag erg druk en in de middag zal het paar het marineschip Zr.Ms. Rotterdam bezoeken. Hier vindt een bijeenkomst plaats over defensiesamenwerking tussen Noorwegen en Nederland. 'Tijdens de bijeenkomst wordt onder meer stil gestaan bij de samenwerking, waaronder de jaarlijkse berg- en wintertraining in het noorden van Noorwegen die al 50 jaar plaatsvindt. Voorafgaand aan de bijeenkomst vindt op de Zr.Ms. Rotterdam de ontvangst plaats van de Nederlandse gemeenschap in Noorwegen', aldus de RVD. 

In de avond biedt het koningspaar aan het koninklijk huis van Noorwegen en gasten een concert aan van celliste Harriët Krijgh. Dit zal plaatsvinden in het museum MUNCH. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Zieke fan neemt afscheid van Máxima, koningin geeft knuffel

Donderdag

Op de derde en laatste dag van het staatsbezoek gaan de koning en koningin naar Trondheim. Dit bezoek staat in het teken van het duurzaam beheren van de oceanen en de transitie naar duurzame energiebronnen. Ook houdt kroonprins Haakon hier een toespraak over het beheer van de oceanen en bezoeken ze een laboratorium waar onderzoek plaatsvindt naar zeewierkweek. 

Maar dat is nog niet alles: 'Aansluitend kijkt het koninklijk paar bij Maritime Robotics naar het werk van maritieme onderzoeksapparatuur, zowel autonome vaartuigen als maritieme drones. Ook spreken zij met studenten en onderzoekers van de Norwegian University of Science and Technology over maritieme ontwikkelingen. Holland Circular Hotspot en het daarop geïnspireerde Nordic Circular Hotspot ondertekenen een Partnership Agreement. In de middag vindt een lunch plaats met de burgemeester van Trondheim in de Koninklijke residentie Stiftsgǻrden.'

Vervolgens zal er op de campus van de technische universiteit een panelgesprek worden gevoerd over de Noordzee als platform voor energietransitie. Hier gaan zowel Noorse als Nederlandse onderzoekers in gesprek met studenten. 

Het staatsbezoek wordt vervolgens afgesloten met een bezoek aan de Nidaros Kathedraal, die gebouwd werd in de 11de eeuw ter nagedachtenis aan Koning Olv II. Deze plek is nog altijd bijzonder, omdat hier ook (toekomstige) Noorse vorsten worden geïnaugureerd. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Leco kritisch over outfit van Máxima: 'Rok niet zo flatterend'

Vervolgens zal er op de campus van de technische universiteit een panelgesprek worden gevoerd over de Noordzee als platform voor energietransitie. Hier gaan zowel Noorse als Nederlandse onderzoekers in gesprek met studenten. 

Het staatsbezoek wordt vervolgens afgesloten met een bezoek aan de Nidaros Kathedraal, die gebouwd werd in de 11de eeuw ter nagedachtenis aan Koning Olv II. Deze plek is nog altijd bijzonder, omdat hier ook (toekomstige) Noorse vorsten worden geïnaugureerd. Naar verwachting zal er vervolgens ook een persmoment zijn om vragen te stellen over het staatsbezoek. 

Overigens kwam onze koningin vorige week nog volop in het nieuws, omdat ze een van haar grootste fans, die onlangs slecht nieuws heeft gekregen, een knuffel gaf. Meer daarover in onderstaande video. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dichterbij kom je niet: trouwjurk Máxima nu tentoongesteld

Annemarie de Kunder: 'Josée is aanwezig bij elk bezoek van Máxima'

01:09

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!