Gap year gaat Amalia goed af: 'Helpt haar volwassen worden'

11 november 2021 19:42

De derde en tevens laatste dag van het staatsbezoek aan Noorwegen zat weer bomvol activiteiten. Toch wist onze royaltyverslaggever Annemarie de Kunder een gaatje te vinden om het met koning Willem-Alexander (54) en zijn vrouw koningin Máxima (50) te hebben over hun oudste dochter Amalia, die binnenkort achttien wordt.

"Ze heeft heel veel nieuwe mensen leren kennen en heeft heel veel geleerd"

De koning en koningin trokken de laatste dag nog wat meer in noordelijk richting om een bezoek te brengen aan Trondheim. Het paar eindigde de dag in de prachtige Nidaros-domkerk, waar Annemarie hen sprak over het tussenjaar van de kroonprinses. "Ik kan verzekeren dat ze het heel fijn heeft", antwoordde Máxima op de vraag hoe het nu met Amalia gaat, nu het eerste half jaar van haar gap year erop zit. "Ze heeft heel veel nieuwe mensen leren kennen en heeft heel veel geleerd. En dat is juist wat we willen, want ze wordt natuurlijk in december achttien en het is niet dat je dan opeens volwassen bent. Het is een heel proces en zo'n gap year helpt haar om dingen te zien die ze anders niet zou zien. Wij zijn heel trots op haar en hoe ze dat oppakt, heel onafhankelijk." 

Willem-Alexander voegde daaraan toe: "Het is een beetje stage, een beetje hobby en aan zichzelf werken om volgend jaar nóg zelfverzekerder aan haar studie te kunnen beginnen." 

Koningspaar geeft update over Amalia en Alexia in buitenland

00:19
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dionne Stax presenteert special over verjaardag Amalia

Haar achttiende verjaardag betekent ook dat Amalia wordt binnengeleid in de Raad van State door haar vader, en zo zitting in de Raad krijgt. En dat vindt ze 'best spannend' onthulde koning Willem-Alexander aan RTL Boulevard. "Het is één van de formele aspecten van haar achttiende verjaardag, met een speech erbij - dat vindt ze natuurlijk heel spannend. Dat vond ik ook toen ik achttien werd dus ik kan heel goed begrijpen hoe het voelt en zal proberen haar daarbij zo goed mogelijk te begeleiden."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Erwin Olaf in tranen door brief van prinses Amalia

Prinses Alexia zit momenteel ook niet stil. De middelste dochter van Willem-Alexander en Máxima is dit schooljaar begonnen op United World College of the Atlantic in Wales. Volgens het koningspaar geniet ze daar enorm en vindt ze het 'fantastisch'. Al was het in het begin even wennen: "Ze moest opeens de was zelf doen, koken en ook nog al het onderwijs in het Engels volgen; dus het bracht haar ook heel veel spanning in het begin. Maar met heel veel focus heeft ze het allemaal kunnen doen."

Alles over het staatsbezoek zie je hieronder:

Druk staatsbezoek in Noorwegen na 3 dagen afgelopen

04:12

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!