Beeld © ANP

Brits koningshuis teleurgesteld in werkwijze media

23 november 2021 13:23

De belangrijkste leden van het Britse koningshuis hebben in de documentaire van de BBC over prinsen William (39) en Harry (37) gereageerd op de werkwijze van veel Britse media. In een gezamenlijke verklaring van Buckingham Palace, Clarence House en Kensington Palace stellen de royals vrije pers belangrijk te vinden, maar dat het jammer is dat nieuws van anonieme bronnen vaak als feit wordt gepresenteerd. De documentaire werd maandagavond uitgezonden.

"Het zijn echter te vaak overdreven en ongegronde beweringen van niet nader genoemde bronnen die als feiten worden gepresenteerd"

"Een vrije, verantwoordelijke en open pers is van levensbelang voor een gezonde democratie", aldus de gezamenlijke verklaring van de drie huizen. "Het zijn echter te vaak overdreven en ongegronde beweringen van niet nader genoemde bronnen die als feiten worden gepresenteerd en het is teleurstellend als iemand, inclusief de BBC, hen geloofwaardigheid geeft." De genoemde paleizen vertegenwoordigen koningin Elizabeth, haar zoon prins Charles en kleinzoon William.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kritiek op prins William na space-relletje

Documentaire The Princes and the Press stond stil bij hoe Harry en zijn oudere broer William met de pers omgingen na de dood van hun moeder Diana in 1997. In de eerste van twee afleveringen werd gesuggereerd dat met name Harry een vijandige houding had tegenover de media. Dat verergerde door de kritische berichtgeving over zijn vrouw Meghan, nadat hij in 2016 met de toenmalige actrice begon te daten. Die berichtgeving leidde er uiteindelijk toe dat Harry terugtrad als 'senior royal' en met Meghan naar Los Angeles verhuisde.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Prins Harry hekelt veelgebruikte term Megxit: 'Vrouwonvriendelijk'

Voorafgaand aan de documentaire werd al gezegd dat de royals niet blij waren met de productie. Ze hadden hem graag vooraf willen zien, maar de BBC weigerde dat. Uiteindelijk hebben ze via het statement dat in de aflevering te zien was, toch gereageerd. Bronnen beweren nu wel dat de koninklijke familie niet meer wil meewerken aan producties van de BBC, de publieke omroep van Groot-Brittannië.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!