Prinses Amalia Beeld © ANP

Van school tot hobby's: het privé-leven van prinses Amalia

03 december 2021 10:56

Het aftellen is nu echt begonnen voor prinses Amalia, over enkele dagen wordt ze 18 jaar oud en is dan officieel troongerechtigd. De laatste jaren begint de prinses zich steeds meer te vormen naar de vrouw die ze uiteindelijk wilt worden. Langzamerhand komen we daarom meer te weten over haar standpunten, hobby's en verdere toekomstplannen.

School

Momenteel zit de prinses nog midden in haar schoolperiode. Afgelopen zomer slaagde Amalia cum laude voor haar eindexamen van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. In gezelschap van haar trotse ouders hees ze zelf de Nederlandse vlag en haar schooltas op het dak van paleis Huis ten Bosch.

Voordat ze aan haar volgende studie begint neemt Amalia een tussenjaar om leuke bedrijven te leren kennen en dingen te doen die ze later in haar leven niet meer kan doen. In het boek Amalia dat Claudia de Breij over haar geschreven heeft, zei ze dat ze 'iets economisch' wil doen. Haar interesses liggen bij geschiedenis, economie en rechten. Amalia wil haar bachelor in Nederland halen en haar master in het buitenland.

Amalia

Paardrijden

We zien vaker foto’s van Amalia die aan het paardrijden is voorbijkomen. In het boek Amalia kwamen we hier wat meer over te weten. Zo rijdt ze nu al een paar jaar op Mojito en haar slaapkamer hangt zoals een paardenmeisje betaamt vol met gewonnen rozetten. 

In 2020 belde de paardenliefhebster op Koningsdag met meervoudig oud-Olympisch kampioen Anky van Grunsven en komen we erachter wat haar precieze specialiteiten zijn in de paardensport. ''Het is lang geleden voor mij dat ik een dressuurproef heb gereden. Ik weet niet precies hoe de niveaus werken. Ik spring persoonlijk liever'', vertelde Amalia aan Anky. 

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

René Karst dolblij: nummer is een van Amalia's favorieten

Zingen

Zingen en musicals zijn twee favoriete bezigheden van de troonopvolgster. Toen ze vijftien jaar was schreef ze al een theaterstuk samen met haar goede vriend Brent Meelhuysen. Een kerstmusical met als titel Het Kerstklooster, waarin niemand minder dan Trijntje Oosterhuis de hoofdrol speelde. 

Tot ieders teleurstelling hebben we de prinses nog nooit horen zingen. "Iedereen heeft een telefoon met een camera, als iemand het filmt en online zet, is het niet meer van mijzelf'', legt Amalia in haar boek uit. Het is namelijk voor haar een manier om stress of verdriet kwijt te kunnen en ze zal daarom niet snel voor een publiek zingen.

Op Koningsdag in 2018 zong de prinses wel uit volle borst mee voor de verjaardag van haar vader, maar konden we niet horen hoe het gezang klonk. Je ziet het in de video hieronder. 

LGBTQ+

Naast haar vele hobby's begint de prinses ook steeds meer een eigen mening te vormen over bepaalde gespreksonderwerpen in de maatschappij. Al in 2017 droeg de toen 14-jarige Amalia paarse kleding op Paarse Vrijdag als steun aan de LGBTQ+ community. Scholieren en studenten dragen op deze dag namelijk paars uit solidariteit voor medeleerlingen die niet heteroseksueel of cisgender zijn. In haar boek vertelt ze ook dat homoseksualiteit geen big deal is in de familie: "Mijn ouders hebben ook behoorlijk veel verschillende vrienden, dus ik groeide niet alleen op met 'oom en tante', maar ook met 'oom en oom' en 'tante en tante'.''

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Claudia de Breij over Amalia: 'Ik vind haar schitterend'

Liefde

Tot slot het liefdesleven van de prinses. Ook dit zal een grote rol in Amalia's leven gaan spelen. In haar boek vertelt ze onder meer waar ze op valt: Duitse jongens. Volgens de prinses zouden de Duitse mannen galanter zijn dan de Nederlandse. Naast haar opa is er vaker Duits bloed voor gekomen in de familie, dus deze voorkeur komt niet geheel onverwachts.

Het lijkt er in ieder geval op dat de prinses goed weet wat ze wil. Ze heeft zelfs al een relatie gehad op de middelbare school. "Toen in de eerste van de middelbare school een jongen verkering wilde, vond ik het idee zo leuk dat iemand me eindelijk leuk vond dat ik ja zei”, onthult ze in het boek. Al snel bleek de liefde vanuit de jongen helaas niet oprecht, het bleek namelijk om een weddenschap te gaan.

Onlangs kwam door het boek van Peter Rehwinkel het gesprek naar voren wat er zou gebeuren als Amalia op vrouwen zou vallen. In dat boek werd namelijk gesteld dat Amalia niet met een vrouw zou mogen trouwen. Mark Rutte ontkrachte deze stelling al snel en liet weten dat het geen probleem is als Amalia met een vrouw zou willen trouwen. We weten inmiddels dat dit niet van toepassing is voor de troonopvolgster. 

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Koningspaar geeft update over Amalia en Alexia in buitenland

Ook voor grootmoeder prinses Beatrix is de achttiende verjaardag van Amalia een bijzonder moment. Tijdens haar bezoek aan Curaçao vorige week liet ze zich uit over haar kleindochter. Je ziet het in de video hieronder.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!