Koning Willem-Alexander op zijn tenen naast prinses Amalia. Beeld © ANP

Oranjes onder vuur na verjaardagsfeest Amalia met 'veel gasten'

15 december 2021 21:13

De Oranjes zijn nog maar net bekomen van het Griekenland-schandaal of ze liggen alweer onder vuur. Deze keer na berichtgeving van 'De Telegraaf'. Zij publiceren vandaag een bericht over het feest ter ere van Amalia's achttiende verjaardag. Volgens de krant is de groepsgrootte ruimschoots overschreden.

"De familie verkeerde in de overtuiging met deze bijeenkomst buiten en met de genomen voorzorgsmaatregelen op een verantwoorde manier met de corona-adviezen om te gaan"

Willem-Alexander heeft premier Mark Rutte verteld dat het 'bij nader inzien niet goed was om dit zo te organiseren', nadat De Telegraaf er vragen over stelde. Het verjaardagsfeest van Amalia werd zaterdag in de tuin achter paleis Huis ten Bosch gevierd. Om de gasten bescherming tegen de regen te bieden, zouden er twee overkappingen tegen het huis in de tuin zijn opgezet.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is dit op het laatste moment georganiseerd, nadat eerdere plannen over festiviteiten in het paleis waren geannuleerd. De krant spreekt van zo'n honderd gasten, de RVD houdt het op 21 uitnodigingen voor mensen die niet allemaal gekomen zijn. Daarmee worden de coronaregels aan de laars gelapt: ook tijdens de verjaardag van Amalia gold het advies om maximaal vier gasten per dag te ontvangen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Amalia is 18 en dat verandert van alles, bijvoorbeeld als haar vader iets overkomt

'Amalia is vorige week 18 jaar geworden. Dit is een belangrijk moment in haar leven. (...) Alle gasten is gevraagd een test af te nemen. Allen waren gevaccineerd. Ook was het uitgangspunt dat gepaste afstand in acht werd genomen', aldus premier Rutte in een brief aan de voorzitter van de Tweede Kamer. 

'De familie verkeerde in de overtuiging met deze bijeenkomst buiten en met de genomen voorzorgsmaatregelen op een verantwoorde manier met de corona-adviezen om te gaan. De koning heeft mij laten weten dat het bij nader inzien niet goed was om dit zo te organiseren. Ik vind dat een verstandige reactie.'

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Marc-Marie kritisch op kledingkeuze koningshuis tijdens toespraak Amalia

Het vertrouwen in het koningshuis bereikte volgens onderzoek dit jaar een dieptepunt nadat de koninklijke familie ondanks de beperkte reisadviezen toch op vakantie naar Griekenland ging in oktober 2020. Willem-Alexander ging vervolgens door het stof in een filmpje waarin hij zijn excuses aanbood:

Koning Willem-Alexander reageert op commotie vakantie

02:04

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!