Beeld © MMP

Koning Willem-Alexander: Gouden Koets rijdt voorlopig niet

13 januari 2022 13:48

De Gouden Koets zal niet rijden tijdens prinsjesdag in september. Dat heeft koning Willem-Alexander zojuist in een videoboodschap laten weten. "De Gouden Koets zal pas weer kunnen rijden als Nederland daar klaar voor is en dat is nu niet het geval."

"Onze geschiedenis bevat veel om trots op te zijn. Tegelijkertijd bevat ze ook leerstof om fouten te erkennen en in de toekomst te vermijden", zegt de koning in een video die is geplaatst op het Instagramaccount van het koninklijk huis.

"We kunnen het verleden niet herschrijven. We kunnen wel samen proberen ermee in het reine te komen. Dat geldt ook voor het koloniale verleden."

Bekijk hieronder de boodschap van de koning:

Koning in video: 'Gouden Koets pas gebruiken als Nederland daar klaar voor is'

02:18

De Gouden Koets reed eerder in de rijtoer op Prinsjesdag, maar vanaf 2016 werd hij vijf jaar lang gerestaureerd. Nu is de koets te zien in het Amsterdam museum, maar aan die expositie komt in februari een einde. 

Sinds 2016 werd door de restauratie de Glazen Koets gebruikt tijdens Prinsjesdag, maar de afgelopen twee jaar was er in verband met de coronamaatregelen helemaal geen rijtoer.

Omstreden zijpaneel

De koets werd 25 jaar na de afschaffing van slavernij, in 1898, cadeau gedaan aan koningin Wilhelmina door inwoners van Amsterdam. De afgelopen jaren is er veel discussie geweest over de vraag of de Gouden Koets nog van deze tijd is, vanwege één van de zijpanelen.

Hierop staat namelijk een afbeelding van een witte vrouw op een troon. Indiërs en mensen van Afrikaanse afkomst brengen onderdanig handelswaren. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Restauratie is klaar: Gouden Koets naar binnenplaats Amsterdam Museum getakeld

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!