Willem-Alexander en Máxima Beeld © ANP

Docu over bruiloft Willem-Alexander die hem bijna de kroon kostte

17 januari 2022 14:50

BNNVARA komt vanaf 31 januari met een vierdelige documentaireserie waarin de politieke twijfel in 2001 rondom het toen aangekondigde huwelijk van Willem-Alexander (54) en Máxima Zorreguieta (50) nader wordt belicht. De Eerste en Tweede Kamer moeten volgens de grondwet toestemming geven voor een huwelijk van leden van het Koninklijk Huis, maar het was destijds onzeker of de politiek akkoord zou gaan.

Dat kwam omdat de vader van Máxima, Jorge Zorreguieta, tussen 1976 en 1981 deel uitmaakte van de burgerregering tijdens de Argentijnse dictatuur. Of voldoende politici met het huwelijk in zouden stemmen was daardoor onzeker. Het leidde volgens de documentaire bijna tot een "constitutionele crisis", waarin Willem-Alexander voor de keuze had gestaan: of de liefde of de troon.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Koning Willem-Alexander: Gouden Koets rijdt voorlopig niet

In de serie wordt de situatie nu gereconstrueerd aan de hand van interviews en archiefmateriaal. Maar ook komen vertrouwelijke en volgens de omroep "geheime" documenten van onder meer besprekingen in het Catshuis en het Torentje aan bod.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ajax-fan Willem-Alexander vliegt Feyenoord-supporters hoogstpersoonlijk naar Praag

Een Porseleinen Huwelijk: een onthullende reconstructie van het proces dat voorafging aan het koninklijke huwelijk komt van de makers Hans Hermans en Martin Maat en is vier dagen lang te zien op NPO 2.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!