Prinses Mabel Beeld © ANP

Zo gaat het met Mabel, 10 jaar na het overlijden van prins Friso

12 augustus 2023 14:05

17 februari 2012 is een dag die voor altijd in het geheugen van Nederland, en de Oranjes in het bijzonder, staat gegrift. Op die dag werd prins Friso slachtoffer van een uiteindelijk dodelijk ski-ongeval tijdens de jaarlijkse wintersportvakantie in Lech. Op 12 augustus 2013 overleed hij. Hoe gaat het nu, tien jaar later, met zijn vrouw prinses Mabel (54)?

"We hebben welzeker veel over de dood gesproken. En ook dat we hoopten dat, mocht er ooit iets met één van ons gebeuren, de ander weer geluk zou vinden"

Decennialang is het vaste prik voor de koninklijke familie: de wintersportvakantie brengen ze steevast in het Oostenrijkse Lech door. Dat is in 2012 niet anders. Met Florian Moosbrugger, een vriend van Friso, skiede de prins op de laatste dag van de vakantie buiten de piste toen hij werd getroffen door een lawine.

Friso werd overgebracht naar het academisch ziekenhuis in Innsbruck, daarna naar het Wellington Hospital in Londen - de woonplaats van zijn gezin. Anderhalf jaar na het ongeluk, op 12 augustus 2013, overleed hij op paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Prins Friso liet zijn vrouw Mabel en hun dochters Luana en Zaria (tegenwoordig 18 en 17 jaar oud) na. Friso werd slechts 44 jaar.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dochters hielden prinses Mabel op de been na dood prins Friso

Prins Friso en prinses Mabel met hun dochters Luana en Zaria in Lech, 2011

Hoe gaat het met Mabel na het overlijden van prins Friso?

Nederland leefde intensief mee met Mabel en de Oranjes na het ongeluk. Een jaar later waren Mabel en haar dochters 'gewoon' van de partij tijdens de volgende wintersportvakantie in Lech. Friso leefde destijds nog. Tegenwoordig leeft Mabel een leven buiten de schijnwerpers in Londen, maar stilzitten is niet voor haar weggelegd. Mabel is econoom, politicoloog en mensenrechtenactivist. Mede dankzij slimme beleggingen, onder andere gedaan door prins Friso, is ze één van de rijkste Oranjes.

Nieuwe liefde

Of Mabel sinds het overlijden van Friso opnieuw het liefdesgeluk heeft mogen ervaren, is niet bekend. Wel liet de prinses in 2018 in gesprek met LINDA. doorschemeren dat ze de hoop niet opgeeft. "Friso en ik hebben allebei onze vaders verloren. We hebben welzeker veel over de dood gesproken. En ook dat we hoopten dat, mocht er ooit iets met één van ons gebeuren, de ander weer geluk zou vinden." Ook vertelde ze toen: "Nu, op mijn vijftigste, durf ik te zeggen dat ik mijn leven weer op de rit heb. Ik heb zin in de jaren die voor me liggen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Prins Constantijn openhartig over het verlies van Friso

Prinses Mabel loopt samen met aids-activisten mee in een protestmars in het centrum van Amsterdam

Werk

Door haar indrukwekkende cv mag prinses Mabel zichzelf een invloedrijke vrouw noemen. Mabel is één van de 100 Global Leaders For Tomorrow en één van de invloedrijkste vrouwen in het Verenigd Koninkrijk, volgens Harper's Bazaar. Maar ze is meer dan dat. 

Na onder andere een functie bij de Verenigde Naties in New York, waar ze een actieve rol speelde in de akkoorden die de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië hielp beëindigen, zet Mabel zich tegenwoordig onder andere in tegen kindhuwelijken. Ze is initiatiefnemer van VOW for Girls en Girls Not Brides: The Global Partnership to End Child Marriage. Ze is inmiddels teruggetreden als voorzitter van Girls Not Brides, omdat ze ruimte wil maken voor nieuw leiderschap. Ze zet zich nog altijd voor de organisatie in, maar dan in de functie van Global Champion, een soort ambassadeur.

In 2018 liep de prinses nog mee in de Towards ZERO Together AIDS-mars van Brussel naar Amsterdam om aandacht te vragen voor hiv en aids en om het stigma rondom de ziekte te doorbreken. Ook speechte ze: "De politieke wil is er nog niet, maar we kunnen gezamenlijk zorgen voor politieke wil." Mabel zet zich al jaren in tegen de ziekte en hoopt dat die in 2030 is uitgebannen. In juni 2023 organiseerde ze nog het Amsterdam Diner, waar onder anderen ook Linda de Mol op aanwezig was (zie onderstaande video).

Op 16 juni 2022 heeft koning Willem-Alexander Mabel het Grootkruis in de Huisorde van Oranje toegekend 'voor haar vele verdiensten voor het huis'. 

Linda de Mol 'beschermd' door Mabel tijdens comeback op de rode loper

03:00
Prinses Mabel op het Amsterdam Diner met Viktor en Rolf in juni 2023.
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Prinses Mabel schatrijk door beursgang Adyen

Prinses Mabel is nog steeds close met haar schoonfamilie. Hier met prinses Beatrix en gravin Zaria bij de openingsvoorstelling van het Holland Festival in Amsterdam in juni 2023.

Woonplaats

Het contact met haar schoonfamilie is nog altijd nauw. Mabel besloot een paar jaar geleden zelfs om een optrekje in Nederland aan te schaffen. Sinds 2018 is ze in het bezit van een grote villa van 245 vierkante meter in Breukeleveen aan de Loosdrechtse plassen. Toch verblijft Mabel samen met haar twee dochters voornamelijk in Londen, de thuisbasis van de meiden. 

Vermogen

Vroeger feestte Mabel naar het schijnt graag met welgestelde vriendinnen en rijke oliesjeiken (aldus onderzoeksjournalist Peter Siebelt in zijn boek over haar), tegenwoordig hoeft ze ook niet op de kleintjes te letten. Om nog even de slimme beleggingen van Friso aan te halen: volgens zakenblad Quote heeft Mabel een vermogen van 880 miljoen euro opgebouwd, mede dankzij een 'klein aandeel' in het betaalplatform Adyen. Friso stopte een paar miljoen in het bedrijf in ruil voor meer dan 500.000 aandelen. Het belang blijkt na de beursgang van Adyen, in 2018, 120 miljoen euro waard. Door de oplopende koers is de waarde van de aandelen nog meer gestegen. Mabel verkocht destijds bijna een derde à 43 miljoen euro. 

Foto van Mabels woning in Breukeleveen
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Eloise van Oranje draagt overleden prins Friso altijd met zich mee

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!