Prinses Ariane, prinses Amalia, koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Ariane Beeld © ANP

Zo ziet het programma van Koningsdag 2022 eruit

27 april 2022 09:00

Voor het eerst in drie jaar wordt het weer een spektakel als vanouds met Koningsdag. Het programma van het evenement in Maastricht is zojuist bekendgemaakt en koning Willem-Alexander (54), koningin Máxima (50) en hun dochters prinses Amalia (18), prinses Alexia (16) en prinses Ariana (14) hebben een drukke 27 april voor de boeg.

De koninklijke familie zal deze Koningsdag door Maastricht slenteren. Voor het eerst sinds 2019 vullen ze de feestdag op 'normale' wijze in. En dat gaat er als volgt uitzien.

De dag begint natuurlijk met de aankomst van de koninklijke familie. De start is in stadsdeel Wyck en wordt begeleid door een muzikale stoet, die bestaat uit de harmonieën van St. Petrus en Paulus, Koninklijke Harmonie Ster van Maastricht en Koninklijke Harmonie Saint Cécile uit Eijsden. Muziek voert dus de boventoon bij de entree. Vervolgens wordt de koninklijke familie ontvangen door de burgemeester van Maastricht, Annemarie Penn-te Strake, en de gouverneur van Limburg, Emiel Roemer, op de befaamde brug. Daar ontvangen ze ook bloemen van Maastrichtse vertegenwoordigers.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Koning gaat Oekraïense vluchtelingen opvangen

Hierna focussen ze zich bij de Maasboulevard op het Maastrichtse Leven. Voor dit programmaonderdeel werden de levens van verschillende Zuid-Limburgers vastgelegd op beeld; zij zullen ook live aanwezig zijn. Het idee is om zo een inkijkje te geven in de alledaagse maar ook bijzondere levens van mensen in de regio.

Op de Graanmarkt zal een Poort naar Europa onthuld worden, als eerbetoon aan het Verdrag van Maastricht. Twee koninklijke familieleden slaan met behulp van muntmeester Bert van Ravenswaaij en ontwerper Rinus van Hall de eerste herdenkingsmunt van het Verdrag van Maastricht. Daarnaast zal er een muzikaal spektakel opgevoerd worden door dj-duo Lucas & Steve.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Koningspaar snoeit bomen en schept poep voor NLdoet

De tocht gaat verder naar het Onze Lieve Vrouweplein. Om hier doorheen te komen moet de koninklijke familie hun beste Mestreechs ten gehore brengen. Dit doen ze onder andere onder begeleiding van acteur Jon van Eerd.

De maagjes zullen inmiddels wel rammelen en dat komt goed uit. De koninklijke familie wordt bij de Onze Lieve Vrouwe ‘Sterre der Zee’ Basiliek uitgenodigd om zoervleisj te maken, vlaaien te bakken, biologische wijn te maken en een kweekburger te proeven. Ondertussen zal André Rieu samen met zijn orkest de muziek verzorgen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ook Snollebollekes toegevoegd aan Koningsdagfeest van 538

Ook het Limburgse carnaval krijgt een eerbetoon op Koningsdag. De Bredestraat zal in het teken staan van Vastelaovend, het ‘vijfde seizoen’ van Limburg. Op diezelfde plek zal er ook tijd geschonken worden aan het rijke verenigingsleven van Maastricht.

Kenmerkend voor Maastricht is natuurlijk het Vrijthof. Hier zal de dag ten einde komen, onder muzikale begeleiding van de band Rowwen Hèze.

In de video hieronder zie je hoe Koningsdag er vorig jaar aan toe ging:

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!