Koning Willem-Alexander Beeld © ANP

Vertrouwen in de koning flink gekelderd

27 april 2022 08:58

Het vertrouwen in koning Willem-Alexander (55) is opnieuw gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Op dit moment heeft iets minder dan de helft van de bevolking (47 procent) vertrouwen in de koning, zo blijkt uit een peiling van Ipsos in opdracht van de NOS onder duizend mensen. Een jaar eerder was dat ruim driekwart van de Nederlanders.

Van het publiek krijgt de koning het rapportcijfer 6,7. Een jaar eerder was dat nog een 7,1 en het jaar daarvoor zelfs een 7,7. Koningin Máxima gaat er echter wel enigszins op vooruit: waar zij vorig jaar het rapportcijfer 7,5 kreeg, is dat nu een 7,6. De waardering van prinses Beatrix blijft redelijk stabiel. Dit jaar scoort zij een 7,2. Voorgaande jaren waren dat een 7,3 en een 7,4.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

André Rieu: 'Ik ga proberen de koning Maastrichts te leren'

Het privéleven van kroonprinses Amalia komt, sinds zij in december achttien jaar werd, steeds vaker in het nieuws. Volgens bijna driekwart (71 procent) van de Nederlanders is dat niet nodig, in ieder geval tot ze koningin is. Diezelfde hoeveelheid mensen is blij dat Amalia haar toelage, die ze ontvangt vanaf haar achttiende jaar, weer terugstort tot het eind van haar studie.

Uit de peiling van EenVandaag werd eerder deze week al duidelijk dat het vertrouwen in het koningspaar nog nooit zo laag is geweest. Dat komt onder meer doordat het koningspaar zich de afgelopen twee jaar niet altijd aan de coronaregels hield. Ondanks dat is een meerderheid van de Nederlanders (56 procent) wel nog altijd voorstander van de monarchie, meldde EenVandaag op basis van zijn jaarlijkse Koningsdagonderzoek onder ruim 28.000 leden van het Opiniepanel.

Het merendeel van de Nederlanders, drie op de vijf, blijft voorstander van de monarchie als staatsvorm. In 2021 liep de steun voor de monarchie een flinke deuk op toen het percentage van 74 naar 58 daalde, maar dat percentage is dit jaar gelijk gebleven, zo komt naar voren uit een peiling van Ipsos in opdracht van de NOS onder duizend Nederlanders.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kalvijn zet volgers in om te kunnen bellen met koning Willem-Alexander

Het aantal Nederlanders dat zich druk maakt over de kosten van de monarchie is wel wat gestegen ten opzichte van vorig jaar, van 37 naar 41 procent. Ongeveer een kwart van de ondervraagden maakt zich geen zorgen. De Nederlanders staan ook minder achter de tradities van het koningshuis. Zo daalt het aantal mensen dat vindt dat het oudste kind automatisch troonopvolger is of dat de koning de troonrede moet lezen.

De monarchie krijgt de meeste steun vanuit de christelijke partijen. Stemmers op de ChristenUnie (81 procent), CDA (80 procent) en de Partij van de Arbeid (69 procent) voeren de lijst aan. Onderaan het lijstje, dus waarvan de minste stemmers de monarchie steunen, staan de PVV (55 procent), de SP (53 procent) en de Partij voor de Dieren (49 procent).

Na alle kritiek is de verwachting dat het koningspaar vandaag extra hun best gaat doen. Meer daarover zie je in onderstaande video.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!