Koning Willem-Alexander schudt een toeschouwer de hand Beeld © RTL Nieuws

Afstand houden is voorbij: koninklijke familie schudt driftig handen

27 april 2022 13:20

Het viel direct op: alle leden van de koninklijke familie namen tijdens hun koningsdagbezoek aan Maastricht maar weinig afstand van het massaal toegestroomde publiek, sterker nog, ze schudden driftig handen en lieten uitgebreid selfies nemen.

Op 15 maart gingen de meeste coronamaatregelen op de schop, waaronder de anderhalvemeterregel. Maar de overheid zegt nog steeds dat die 1,5 meter een 'veilige afstand' is. "Geef elkaar de ruimte, ook bij bezoek thuis en op het werk", staat te lezen op de website.

Van handdruk tot boks

Aan koning Willem-Alexander en zijn familie leek dat advies duidelijk niet besteed. Hij begon met handen schudden, al ging dat al gauw over tot een boks: "Dat is makkelijker." Ook koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane schudden handen met het publiek.

Het droeg allemaal wel bij aan de feestvreugde, die door de koning zelf als volgt werd verwoord: "Twee jaar opgesloten zitten en niet kunnen doen wat je wilt, en dan in één keer juist de mogelijkheid hebben om in vrijheid en in vrede dit samen te kunnen doen. Samen vieren, door heel Nederland. Gisteravond al, alle koningsnachten en alle festiviteiten, alle vrijmarkten. (...) Waanzinnig dat we dit kunnen en mogen doen, daar mogen we dankbaar voor zijn."

Veel plezier

Dat ze er plezier in hadden was duidelijk zichtbaar, alle koninklijke aanwezigen deden enthousiast mee aan de georganiseerde activiteiten. Prinses Amalia stond het artiestenduo Lucas & Steve bij tijdens hun dj-set. De dj's speelden een korte set, waarbij prinses Amalia de special effects bediende. Ondertussen stond de koninklijke familie, onder wie de zussen van Amalia en haar ouders, vrolijk te dansen op de muziek.

En ze moesten even loskomen, maar uiteindelijk stonden koning Willem-Alexander en koningin Máxima zelfs te springen met de omstanders en dansers. De feeststemming zat er sowieso goed in: kort voor het dansen proefden Willem-Alexander en Máxima ook van een Limburgs likeurtje.

Bekijk hier de dansbeelden:

Koninklijke familie danst erop los

00:52

Protest tegen monarchie

Overigens was niet iedereen blij met de komst van de koning in Maastricht. Zo'n 40 aanhangers van Republiek (voorheen het Republikeins Genootschap) betoogden langs de route die Willem-Alexander en zijn gevolg liepen in Maastricht. Ze riepen leuzen als 'Willem de Laatste' en 'Leve de republiek' en zongen 'Dag koning Willem, dag monarchie' op de wijs van Dag Sinterklaasje.

Voorman Floris Müller was maar ten dele tevreden over het verloop van de demonstratie. Hij vindt dat hij door de gemeente Maastricht en de organisatie van Koningsdag is tegengewerkt: "Ze hebben geprobeerd ons driehoog achter weg te zetten. En op weg hiernaartoe ben ik door de politie meegenomen naar het Vrijthof, waar ik werd gefouilleerd en mijn mededemonstranten ook. Een deel van de 130 betogers die zich volgens de Republiek-voorzitter hadden aangemeld, kon het niet redden om op tijd op de demonstratieplek te zijn.

Klacht indienen

Müller zegt morgen een klacht te zullen indienen bij de gemeente Maastricht. "Want demonstratierecht gaat boven de Algemene Plaatselijke Verordening of het draaiboek van het feestcomité", zegt hij.

De gemeente liet eerder al weten niet gevoelig te zijn voor de kritiek van de antimonarchisten. "De plek die de gemeente hun biedt voldoet in alle opzichten aan wetgeving en jurisprudentie, zodat het recht op demonstratie op passende wijze ten volle kan worden uitgeoefend", zei een woordvoerster gisteren.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer

Vertrouwen in koning daalt flink: 'Hij moet iets aan imago doen'