Prins Charles leest de troonrede voor.

Charles (en niet Elizabeth) leest troonrede voor: 'Eerste stap richting koningschap'

10 mei 2022 12:54

Niet koningin Elizabeth heeft vandaag in Londen het parlementaire jaar geopend, maar haar zoon Charles. Vanwege gezondheidsproblemen las niet zij, maar haar troonopvolger de traditionele Queen's Speech voor.

In deze troonrede staat het belangrijkste beleid van de Britse regering voor het komende jaar. De toespraak ging dit jaar onder meer over de economische groei en het herstel na de coronapandemie.

Het is de eerste keer sinds 1963 dat koningin Elizabeth de jaarlijkse ceremonie mist. In 1959 en 1963 kon ze niet aanwezig zijn omdat ze zwanger was. 

'Eerste stap naar koningschap' 

Het is voor het eerst dat kroonprins Charles zo'n grote koninklijke taak overneemt, zegt correspondent Anne Saenen. "Dit is de eerste stap naar zijn koningschap." Charles sprak rustig en kwam zeer ervaren over, zag Saenen. 

Zijn optreden luidt een nieuw tijdperk in. Volgens Saenen is Elizabeth voor veel Britten een soort sprookjesachtige peettante. "Een beschermvrouwe van wie ze zich amper kunnen voorstellen dat zij er ooit niet meer zal zijn. Ze is zo'n stabiele factor van de Britse samenleving." 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

William en Kate vervullen grote rol tijdens platina jubileum Queen Elizabeth

De 73-jarige Charles en zijn zoon William werden de afgelopen jaren al wel vaker naar voren geschoven om taken van Elizabeth over te nemen. Zo kreeg het Britse volk steeds meer te zien van Charles.

Saenen: "Ik heb het gevoel dat mensen inmiddels meer sympathie voor hem hebben en hem ook iets koninklijker inschatten dan vroeger. Hij is niet voor iedereen meer die onhandige man die hij was, die met z'n handen in het haar stond omdat hij niet wist wat hij met zijn echtgenote Diana aan moest."

Nu heeft hij Camilla als stabiele partner naast zich, ook haar imago is beter dan ooit tevoren, zegt Saenen. Zij werd na de scheiding van Diana en Charles lang gezien als zijn buitenechtelijke avontuurtje. 

Zeventig jaar koningin 

De 96-jarige Queen verschijnt vanwege haar gezondheid niet vaak meer in het openbaar. Begin juni viert de koninklijke familie met een feestweekend dat Elizabeth zeventig jaar op de troon zit. Bij welke activiteiten van het jubileum het staatshoofd zelf aanwezig is, wordt kort voor de evenementen bekendgemaakt.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!