Prins Charles en koningin Elizabeth Beeld © Getty Images

Charles rouwt om geliefde moeder: 'Weet dat haar verlies diep gevoeld zal worden'

8 september 2022 20:31

Prins Charles is door het overlijden van koningin Elizabeth automatisch koning geworden. De 73-jarige volgt zijn moeder op als vorst. Zij zat ruim 70 jaar op de troon. In een verklaring laat de nieuwe koning weten dat het overlijden van zijn moeder 'een moment van het grootste verdriet' is

"Tijdens deze periode van rouw en verandering worden mijn familie en ik gesteund en getroost door het respect en de genegenheid waarmee de koningin zo werd geliefd"

'We rouwen diep om het overlijden van een geliefde vorst en een zeer geliefde moeder. Ik weet dat haar verlies diep gevoeld zal worden in het hele land, het rijk en de Gemenebest, en door talloze mensen over de hele wereld', schrijft de koning. 'Tijdens deze periode van rouw en verandering worden mijn familie en ik gesteund en getroost door het respect en de genegenheid waarmee de koningin zo werd geliefd.'

The Queen overleed donderdag op 96-jarige leeftijd in haar Schotse kasteel Balmoral. Ze was omringd door haar kinderen Charles, Edward, Andrew en Anne. Ook haar kleinkinderen William en Harry waren bij haar.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Queen Elizabeth II op 96-jarige leeftijd overleden

Elizabeth volgde in 1952 op 25-jarige leeftijd haar vader George VI op. Die overleed terwijl Elizabeth met haar echtgenoot prins Philip in Kenia was. Elizabeth en Philip waren 74 jaar getrouwd en kregen vier kinderen: Charles, Anne, Andrew en Edward. Charles werd als oudste kind van Elizabeth en Philip automatisch troonopvolger. Na zeventig jaar neemt hij nu het stokje over.

De vrouw van Charles, Camilla, wordt koningin-gemalin. Begin dit jaar liet Elizabeth in een brief weten dat haar schoondochter in de toekomst 'Queen Camilla' (koningin Camilla) wordt. 'Het is mijn oprechte wens dat, wanneer de tijd rijp is, Camilla bekend komt te staan als koningin-gemalin', schreef de koningin. Volgens de BBC betekent de keuze voor de titel van koningin-gemalin dat Elizabeth wilde dat Camilla een volwaardige koninklijke rol vervult naast Charles. Elizabeths eigen echtgenoot, de vorig jaar overleden prins Philip, bleef zijn hele leven prins-gemalin, net als de echtgenoot van koningin Victoria, prins Albert.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Koningspaar is Queen Elizabeth 'intens dankbaar' voor vriendschap

Prins William is door het overlijden van zijn oma de nieuwe Britse troonopvolger. Hij krijgt nog niet automatisch de titel prins van Wales, maar heeft wel enkele andere titels gekregen. William is naast hertog van Cambridge nu ook hertog van Cornwall, graaf van Chester en hertog van Rothesay. Zijn vrouw Catherine draagt daarvan nu de vrouwelijke titels. Het Instagram-kanaal van de twee is al aangepast naar Duke and Duchess of Cornwall and Cambridge.

Terugblik op het leven van Queen Elizabeth

03:33

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!