30 uur in de rij voor afscheid Queen: 'Ze was magisch'

01:06

Kist met lichaam Elizabeth aangekomen in Westminster Hall

14 september 2022 16:39

De kist met het lichaam van koningin Elizabeth is in Londen aangekomen in Westminster Hall, de plek waar het publiek afscheid kan nemen van de overleden vorstin. Langs de route vanaf Buckingham Palace stonden vele duizenden mensen om de kist te bekijken en de laatste eer te bewijzen aan Elizabeth II.

De kist van de koningin lag boven op een koets die door paarden door de straten van Londen werd getrokken. De processie begon om 14.22 uur lokale tijd en kwam om 15.00 uur aan in Westminster Hall, een historische zaal in het Britse parlementsgebouw. Daar zal de kist liggen tot maandag, de dag van de staatsbegrafenis.

Rijksappel en scepter

Elizabeths kist werd gesierd door de koninklijke vlag en de kroon, die op een paars kussen lag. De krans was gemaakt met bloemen uit de tuinen van Windsor Castle en haar Schotse landgoed Balmoral Castle. In Westminster Hall komen ook de rijksappel en de scepter op de kist te liggen. Die regalia worden doorgaans gebruikt bij de kroning van een nieuwe vorst.

Koning Charles begeleidde zijn moeder te voet vanuit Buckingham Palace, samen met zijn beide zonen William en Harry. Ook Elizabeths andere kinderen Anne, Andrew en Edward liepen mee in de processie. Koningin-gemalin Camilla en de vrouwen van William en Harry, Catherine en Meghan, legden de route af met een auto.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Koning Charles voor tweede keer chagrijnig om pen: 'Ik haat dit ding'

Al vroeg op de dag werd het druk langs het bijna twee kilometer lange traject. Langs de route waren voor toeschouwers vakken ingericht die helemaal volstroomden. In Hyde Park stonden grote schermen waarop de processie werd getoond.

Geen onnodig geluid

Vanwege de grote drukte werden bij de processie paarden gebruikt die zijn getraind om met grote menigtes en onverwachte geluiden om te gaan, zoals de saluutschoten die elke minuut bij Hyde Park werden afgevuurd. De paarden zijn zelfs voorbereid op hevig huilende mensen. Om geen onnodig geluid te produceren, heeft het vliegveld Heathrow zestien vluchten geannuleerd. Naar verwachting zullen maandag tijdens de uitvaart ook veel vluchten worden geschrapt.

Na de aankomst in Westminster Hall houdt de aartsbisschop van Canterbury een korte dienst. Om 17.00 uur mogen de eerste belangstellenden naar binnen om langs de kist te lopen. De Britse regering waarschuwt voor lange wachttijden, die volgens de media zouden kunnen oplopen tot dertig uur.

Bekijk ook: Engeland rouwt met Nederlandse bloemen

Bekijk ook: Engeland rouwt met Nederlandse bloemen

01:50

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!