Beeld © ANP

Waarom Beatrix, Willem-Alexander en Máxima vooraan zaten bij uitvaart

19 september 2022 15:41

Koning Willem-Alexander (55), koningin Máxima (51) en prinses Beatrix (84) hebben van alle landen de beste plekken gekregen tijdens de staatsbegrafenis van koningin Elizabeth. Ze zitten maandochtend namelijk helemaal vooraan, op slechts enkele meters van de kist en recht tegenover de Britse koninklijke familie. En daar blijkt een reden voor te zijn.

Over de plaatsing van alle royals blijkt goed te zijn nagedacht. Het is namelijk gebaseerd op het moment van aantreden. Om deze reden zitten de Deense koningin Margrethe, de Zweedse koning Carl Gustaf en prinses Beatrix vooraan. Margrethe betreedt in 1972 de troon, Carl Gustaf in 1973 en Beatrix in 1980. De Deense koningin wordt vergezeld door haar zoon prins Frederik en prinses Beatrix door koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Spanning loopt hoog op tijdens uitvaart Queen Elizabeth: 'Prins Harry is woest'

De voormalig koning van Spanje Juan Carlos zou eigenlijk ook op de voorste rij horen, hij is sinds 1975 koning. Er zijn twee opties waarom hij op de tweede rij zit: de Spanjaarden zijn met z'n vieren en er is simpelweg geen plek óf het heeft te maken met de vele schandalen rondom zijn persoon.

De Oranjes hebben overigens ook een goede band met de Windsors. Zo laat Willem-Alexander regelmatig vallen dat hij onofficiële bezoekjes brengt aan het Britse koningshuis en dat geldt ook voor Beatrix.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kijk mee: de uitvaart van koningin Elizabeth

Niet alleen de Oranjes hebben een speciale behandeling gekregen, ook voor de Amerikaanse president Joe Biden is een bijzondere uitzondering gemaakt:

'Veiligheidsoperatie begrafenis Queen Elizabeth is immens'

06:38

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!