Prinses Amalia Beeld © ANP

Prinses Amalia schittert in groene jurk op eerste Prinsjesdag

20 september 2022 14:19

Voor koning Willem-Alexander (55) en koningin Máxima (51) is het wellicht een doodnormale Prinsjesdag, maar voor prinses Amalia is vandaag een bijzondere mijlpaal. De kroonprinses maakt, nu ze 18 is geworden, namelijk haar debuut tijdens de ceremonie. En dat doet ze in stijl, want in haar donkergroene jurk ziet ze er piekfijn uit.

De prinses rijdt voor het allereerst mee in de Glazen Koets. Hiervoor zou de prinses van Oranje naar verluidt flink hebben geoefend. Voordat ze de schouwburg ingaat, waar de troonrede wordt voorgelezen, maakt ze een kniebuiging bij het vaandel. Traditiegetrouw draagt Amalia een lange jurk in combinatie met een hoofddeksel. De kroonprinses heeft gekozen voor een donkergroene japon met transparante mouwen en een beige gekleurde hoed op haar hoofd. Het hoofddeksel heeft Amalia van haar moeder geleend en is afkomstig van de designer Fabienne Delvigne.

Prinses Amalia
Prinses Amalia, Koning Willem-Alexander en koningin Máxima
Koning Willem-Alexander en prinses Amalia

De jurk zelf is niet tweedehands, maar het gaat hier allerminst om een designer dress: Amalia pakt het een stuk soberder aan en lijkt haar outfit bij online winkelketen ASOS te hebben gescoord.

Nu Amalia 18 jaar is, zal de prinses - als haar agenda dit toelaat - ieder jaar bij Prinsjesdag aanwezig zijn. Tijdens de troonrede, waarin koning Willem-Alexander de belangrijkste plannen van de regering voorleest, zit de prinses naast haar oom en tante: prins Constantijn en prinses Laurentien. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Maarten van Rossem laat geen spaan heel van Amalia's studiekeuze

Ook koningin Máxima weet het publiek vandaag te verbluffen met haar outfit. In haar grijze japonmantel, gecreëerd door de Marokkaanse ontwerper Benchellal, schittert de koningin op deze Prinsjesdag naast haar dochter. 

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en Prinses Amalia
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima
Miniatuurvoorbeeld

Kijk ook:

Diner Raad van State voor prinses Amalia 'soort kennismaking’'

Na afloop zal Amalia samen met haar ouders terugkeren naar paleis Noordeinde. Hier zullen zij samen op het balkon zwaaien naar het publiek, dat wegens corona voor het eerst weer na drie jaar aanwezig kan zijn.

Amalia maakt indruk met eerste solo-fotosessie: 'Heel knap'

05:21

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!