Beeld © ANP / EPA / Mads Claus Rasmussen

Deense koningin praat met zoon na afpakken koninklijke titels kleinkinderen

10 oktober 2022 14:44

De Deense koningin Margrethe (82) is met haar zoon Joachim (53) om de tafel gaan zitten, zo meldt het Deense Koningshuis. De twee willen de lucht klaren na het besluit om de koninklijke titels van Joachims kinderen af te pakken.

"Het is nooit leuk om je kinderen onrechtvaardig behandeld te zien worden"

Volgens het Deense paleis willen Margrethe en Joachim de onenigheid achter zich laten en zich focussen op de toekomst. Sinds kort gaan de kinderen van Joachim door het leven als graaf of gravin, niet langer als prins of prinses.

Het besluit van Margrethe schokt de prins in eerste instantie: "We zijn allemaal erg verdrietig. Het is nooit leuk om je kinderen onrechtvaardig behandeld te zien worden. Zij bevinden zich in een situatie die ze niet begrijpen."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Deense koningin: 'noodzakelijk' dat kleinkinderen titels kwijtraken

Ondertussen raakte Margrethe bedolven onder alle kritiek die zij kreeg te verduren. Al snel trok ze het boetekleed aan. "Het raakt me duidelijk", zei ze over alle kritiek. "Mijn besluit heeft lang op zich laten wachten. Mijn 50-jarig jubileum op de troon is een natuurlijk moment om zowel terug als vooruit te kijken. Het is mijn plicht en mijn wens als koningin om ervoor te zorgen dat de monarchie zich blijft aanpassen aan de tijd."

Dit dwong de Deense monarch soms tot 'moeilijke beslissingen'. "Het voeren van een koninklijke titel brengt een aantal verplichtingen en plichten met zich mee, die in de toekomst door minder leden van de koninklijke familie zullen worden gedragen", aldus de koningin.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Deense koningin pakt titels van kleinkinderen af: 'Overstuur en geschokt'

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!