Harry en Amalia Beeld © ANP

Dit zijn de 10 royal highlights van 2022

27 december 2022 12:22

De royal juice die ons afgelopen jaar overspoelde, deed alle fictie verbleken: ‘The Crown’ was er niets bij! Duik mee in de 10 koninklijke hoogte- en dieptepunten van 2022.

Februari: Willem-Alexander en Máxima zijn 20 jaar getrouwd

Op 2 februari 2022 is het precies twintig jaar geleden dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima elkaar het jawoord gaven. De dag dat Máxima in haar Valentino-trouwjurk naar het altaar schreed, in afwezigheid van haar omstreden vader Jorge Zorreguieta, en we allemaal getuige waren van ‘de traan’.

Op hun jubileumdag zijn ze allebei gewoon aan het werk, maar volgens Spaanse media is het koningspaar daarna een weekend naar Spanje vertrokken om het alsnog te vieren.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Wat is hét relatiegeheim van Willem-Alexander en Máxima?

Februari: Andrew treft schikking

De Britse prins Andrew treft een schikking met Virginia Giuffre, die zegt dat hij haar als minderjarige seksueel heeft misbruikt en verkracht. Volgens de vrouw heeft de later veroordeelde Jeffrey Epstein haar gedwongen om seks te hebben met de koninklijke viespeuk. Andrew zou miljoenen hebben betaald om een rechtszaak met onthullende details te voorkomen.

Hij hoopt met de komst van Charles als koning op een comeback in het koninklijke leven, maar komt bedrogen uit, want zijn broer ziet de omstreden Andrew het liefst ver naar de achtergrond verdwijnen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Andrew van Charles niet langer welkom in Buckingham Palace'

April: Harry en Meghan go Dutch

Prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle bezoeken samen de Invictus Games in Den Haag, de hertogin van Sussex stijlvol gekleed in een wit pak van Valentino.

Het Europese bezoek krijgt een bijzondere lading voor het koppel, omdat ze voorafgaand aan de spelen een persoonlijke ontmoeting hebben met Queen Elizabeth in Windsor. Het is voor het eerst sinds maart 2020 dat Harry en Meghan zijn grootmoeder bezoeken.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Meghan Markle aantal dagen aanwezig bij Invictus Games in Den Haag

April: prinses Charlene laat van zich horen

Na een jaar van afwezigheid verschijnt Charlene van Monaco eind april eindelijk weer eens in het openbaar. Samen met prins Albert en hun kinderen Jacques en Gabriella woont de fragiel ogende prinses de Monaco E-Prix bij.

In een zeldzaam interview met het Zuid-Afrikaanse magazine News24 vertelt ze later in het jaar dat ze nog steeds herstellende is van de ernstige ontstekingen in haar keel, neus en oren, die haar lange tijd in Zuid-Afrika hielden. “Ik voel me fysiek veel sterker. De weg is lang, moeilijk en pijnlijk geweest. Ik wil niet te snel gaan, maar ik voel me nu veel meer tot rust gekomen”, aldus Charlene.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Prins Albert trots op prinses Charlene na 'heel moeilijk jaar'

Juni: Harry en Meghan uitgejoeld bij dankdienst

Tegen de verwachtingen in zijn Harry en Meghan aanwezig bij de kerkdienst ter ere van het 70-jarige regeringsjubileum van koningin Elizabeth begin juni. Het is de eerste keer dat de Sussexes voet zetten op Britse bodem met beide kinderen, Archie en Lilibet. Het Britse volk, dat op de hand is van William en Kate, laat zijn afkeer blijken door hen uit te joelen.

De koningin, die zelf om gezondheidsredenen verstek moet laten gaan, is wel blij met de komst van haar kleinzoon en zijn gezin, omdat het de eerste keer is dat ze persoonlijk kennis kan maken met achterkleindochter Lilibet.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

William en Kate vervullen grote rol tijdens platina jubileum Queen Elizabeth

September: Queen Elizabeth overlijdt

Een schok gaat door de wereld wanneer de Britse koningin Elizabeth op donderdag 8 september, toch nog onverwachts, komt te overlijden. Prins Harry arriveert te laat op Balmoral Castle in Schotland om afscheid te kunnen nemen van zijn 96-jarige oma.

Een dag na haar overlijden worden tien dagen van nationale rouw aangekondigd, die duren tot de staatsbegrafenis op 19 september. Hoewel Charles direct na haar overlijden koning wordt, zal zijn officiële kroning pas op 6 mei 2023 plaatsvinden, toevallig ook de verjaardag van kleinzoon Archie.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Queen Elizabeth naar laatste rustplaats: zo ziet de dag eruit

September: prinses Amalia maakt Prinsjesdag-debuut

Met haar achttien jaar mag prinses Amalia voor het eerst aanwezig zijn bij de troonrede van haar vader, koning Willem-Alexander. Ze stapt samen met haar ouders in de Glazen Koets, die vanaf paleis Noordeinde naar de Koninklijke Schouwburg rijdt, en is er ook bij tijdens de beroemde balkonscène.

De prinses draagt een donkergroene jurk van ASOS en een hoed met diamanten stenen, die ze van mama Máxima heeft geleend, van Maison Fabienne Delvigne.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Prinses Amalia schittert in groene jurk op eerste Prinsjesdag

Oktober: studerende Amalia bedreigd

Het leek zo’n mooi idee: toekomstig koningin Amalia mocht genieten van een ‘gewone’ studententijd en zou op kamers gaan, net als leeftijdgenootjes. Al was het wel in een grachtenpand in plaats van een studentenkot.

Lang duurt haar vrije leventje echter niet, want na bedreigingen vanuit het criminele circuit aan het adres van Amalia en premier Mark Rutte zit er voor de kroonprinses niets anders op dan nog een tijdje langer in haar gouden kooi te verblijven.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Het bizarre jaar van prinses Amalia: 'Eind augustus werd alles anders'

Oktober: Harry kondigt zijn boek Spare aan

Er gaat een siddering door het Britse koningshuis wanneer prins Harry aankondigt dat op 10 januari zijn memoires uitkomen. Het boek gaat Spare heten, de Nederlandse versie krijgt de naam Reserve. Stress alom. Gaat de prins zijn familie opnieuw een trap na geven? Zal hij geheimen onthullen die de koninklijke familie liever binnenshuis houdt? En bovenal vraagt iedereen zich af: gaat dit boek zijn band met zijn vader Charles en broer William voorgoed ruïneren?

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Harry en Meghan openen weer de aanval en eisen officieel excuses

December: Harry en Meghan brengen docu uit

De zesdelige docu Harry & Meghan verschijnt op Netflix en is nog voordat er maar één minuut is uitgezonden al omstreden, omdat William en Kate op een negatieve manier worden neergezet in de dramatische trailer.

Wat vooral bijblijft is dat Harry continu de vergelijking trekt tussen zijn vrouw Meghan en zijn moeder Diana, die ook werd opgejaagd door paparazzi. “Ik geloof dat mijn vrouw een miskraam heeft gekregen door wat de Mail deed. Ik heb alles gezien”, zegt hij in de laatste aflevering, waarin hij de Britse tabloid Daily Mail ernstig beschuldigt.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Britse royals gaan niet reageren op beschuldigingen van Harry en Meghan'