Prins Harry prins William Catherine Kate Beeld © Getty Images

Prins Harry: 'William en Kate kozen nazikostuum voor mij uit'

5 januari 2023 11:37

Prins Harry (38) doet in zijn memoires, die volgende week verschijnen, een opmerkelijke uitspraak over het schandaal rond zijn nazikostuum uit 2005. De Britse royal lijkt een deel van de schuld in de schoenen van broer William (40) en schoonzus Kate (40) te willen schuiven.

"Ze huilden allebei van het lachen"

In zijn autobiografie Spare (die in het Nederlands verschijnt als Reserve) schrijft prins Harry nog meer derrie over zijn familie van zich af. Zo ook over William en Kate. Uit een passage uit het boek, die Page Six onder ogen kreeg, zou blijken dat Harry zich door zijn broer en diens toenmalige vriendin aangemoedigd voelde om het nazikostuum voor een verkleedfeestje aan te trekken. Sterker nog: volgens hem kozen zíj het kostuum voor hem uit.

Harry pent dat hij twijfelde tussen twee outfits: een pilotenuniform en het beruchte nazikostuum. Hij belde William en Kate en vroeg om hun advies. "'Nazi-uniform', zeiden ze", schrijft Harry. Toen hij het kostuum voor hun neus aantrok, 'huilden ze allebei van het lachen'. "Nog erger dan Willy's (Harry's bijnaam voor William, red.) turnpakje! Veel belachelijker! Wat, nogmaals, de bedoeling was." 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Prins Harry te zien in twee tv-interviews: 'Wil vader en broer terug'

De hertog van Sussex noemt het nazischandaal eerder 'een van de grootste fouten van mijn leven'. Waarom hij het nu zelf weer oprakelt? Volgens een bron die Spare (Reserve) al gelezen heeft, heeft Harry 'sterk het gevoel dat William een rol speelt in dit schandaal'.

Koningshuishistoricus Robert Lacey onderstreept dit eerder al in zijn boek Battle of Brothers. Volgens hem voelde Harry zich na dit incident, waardoor hij in het nazikostuum op de cover van The Sun prijkte en gigantisch veel kritiek kreeg, vervreemd van zijn familie. Ook zou hij het gevoel hebben dat William hem 'overhaalde tot zijn dwalende, zelfdestructieve acties'.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jimmy Fallon hint op interview met Harry en Meghan

Voorafgaand aan het verschijnen van Spare worden komend weekend in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk op televisie twee interviews uitgezonden met de prins die in onmin leeft met zijn familie.

Royaltydeskundige Jeroen Snel was na het zien van de Netflix-documentaire Harry & Meghan toch weer team Harry:

Jeroen Snel 'houdt weer van Harry' na zien Netflix-docu

11:06

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!