Prinses Amalia Beeld © ANP
Annemarie de Kunder
Annemarie de Kunder

Royaltyverslaggever RTL Boulevard

'Stiekem hoop ik deze variant van Amalia vaker te zien'

11 februari 2023 11:44

Annemarie de Kunder (32) is royaltyverslaggever bij RTL Boulevard en reisde met de Oranjes mee af naar het Caribische deel van het Koninkrijk. Ze pent hier neer wat haar is opgevallen.

"Gelukkig zie ik af en toe ook een doodnormale 19-jarige voor me"

Prinses Amalia’s eerste grote reis zit erop. De afgelopen twee weken heeft ze Bonaire, Aruba, Curaçao, Sint-Eustatius, Sint-Maarten en Saba bezocht om kennis te maken met het Caribische deel van het Koninkrijk. Natuurlijk allemaal in het kielzog van haar ouders koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het is de eerste keer dat ze zoveel dagen achter elkaar in de spotlights staat. De ganse vaderlandse pers is meegereisd om elk moment vast te leggen en alles te observeren en beschrijven. En het is belangrijk, want de indruk die Amalia tijdens deze reis achterlaat, gaat de geschiedenisboeken in. (No pressure verder, Amalia...)

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Het bizarre jaar van prinses Amalia: 'Eind augustus werd alles anders'

Ook ik ging mee met het koningspaar en prinses Amalia en richtte mijn pijlen vooral op de prinses. Hoe gaat ze het doen en hoe komt ze over? Maar hoezeer ik ook probeerde te letten op prinses Amalia, mijn aandacht verschoof automatisch naar onze koningin. Met al haar charme pakte ze het podium, lachte ze en nam ze het hoogste woord. Ze schoof op deze manier haar dochter naar de achtergrond. Of dat nou komt omdat Amalia tegen haar moeder heeft gezegd; ‘Mam, ik hoef niet zo nodig op de voorgrond, wil jij dat wat op je nemen?’ Of dat het is omdat Máxima een beetje moet wennen aan het feit dat er iemand anders bij is? Wie zal het zeggen, het kan ook iets anders zijn.

Deze reis is niet alleen Amalia’s reis, maar het is voor het koningspaar ook hét moment om weer in de picture te komen. Uit onderzoeken blijkt steeds dat het koningspaar niet zichtbaar genoeg is en dat veel mensen niet weten wat ze nou eigenlijk doen. Een bezoek aan het Caribisch gebied staat garant voor leuke ontspannen plaatjes, mooie kleding en positieve aandacht van de bevolking en veel dansen en swingen. En dat laatste heeft voor heel wat positieve headlines gezorgd. Mede door de koningin - die danste alsof er niemand keek - vlogen de filmpjes en foto’s je om de oren. Missie geslaagd, zou je kunnen zeggen!

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Alexia wordt de meest Argentijnse van de drie dochters genoemd'

De dagen zijn lang en goed gevuld met koninklijke bezoeken, dus ik had ook genoeg mogelijkheden om Amalia goed te bestuderen. Amalia kwam met tijden wat timide over, bescheiden stond ze achter haar ouders en keek ze (vanachter haar zonnebril) toe hoe zij hun werk deden. Net of haar ouders hadden gezegd: ‘Watch and learn.’

Amalia kwam pas echt los toen ze in haar uppie dingen ging ondernemen. Ik was erbij op Aruba toen ze met haar vader naar een voetbaltraining ging van jongeren. Haar vader ging de ene helft van het voetbalveld verblijden met een bezoekje en prinses Amalia ging de andere kant op. De pers hobbelde allemaal naar de kant waar Amalia stond - arme Willem-Alexander. Ik zag Amalia druk praten met de jonge voetbalspelers, ze was beleefd, oprecht geïnteresseerd en maakte grapjes. De rol van prinses past haar als een handschoen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Wat is hét relatiegeheim van Willem-Alexander en Máxima?

Wanneer ze met kwetsbare mensen praat, lijkt ze het meest op haar gemak. Haar ouders hebben haar al eens ‘empathisch’ genoemd, en dat is ook precies wat ik zie als ze praat met jongeren, kinderen en ouderen. Gemakkelijk gaat ze door haar knieën om een tekening aan te pakken, neemt ze een kindje in haar armen of maakt ze een praatje met een oudere vrouw. Dit is de gave die een klassieke prinses uit de boekjes moet bezitten en Amalia lijkt het allemaal in zich te hebben. Haar vader heeft een keer gezegd over Amalia en haar toekomstige rol: ‘Neemt u van mij aan dat het goed zit.’ Maar gelukkig zie ik af en toe ook een doodnormale 19-jarige voor me. Wanneer haar vader een flauw grapje maakt, lacht ze en rolt ze met haar ogen en als ze schrikt van een harde knal en als reactie heel erg moet giebelen. En stiekem hoop ik deze variant eigenlijk nog vaker te zien dan het perfecte prinsessenplaatje.

Annemarie de Kunder

Royaltyverslaggever RTL Boulevard