Willem-Alexander en Amalia Beeld © ANP

Willem-Alexander niet bezig met abdicatie: 'Gun Amalia tijd om eerst gezin te stichten'

6 april 2023 08:13

Het is dit jaar precies tien jaar geleden dat Willem-Alexander (55) wordt ingehuldigd. Vanuit zijn werkkamer in Paleis Huis ten Bosch blikt de koning daarom samen met Edwin Evers (51) in de podcast 'Door de ogen van de Koning', terug op het afgelopen decennium als staatshoofd. Ook kijk hij alvast vooruit.

"Ik gun Amalia natuurlijk een hele lange voorbereidingstijd, ook tijd voor zichzelf, tijd om een gezin te stichten"

In tien afleveringen blikt de vorst samen met de radiomaker terug op zijn tien jaar als koning. "Het is zó ontzettend snel voorbij gegaan en er is zó ontzettend veel gebeurd in de afgelopen tien jaar. In Nederland, in de familie, maar ook in Europa en in de in de wereld", aldus Willem-Alexander. "Je denkt dat het allemaal rustig voortkabbelt als je de kans krijgt deze unieke functie te vervullen, maar er is zoveel veranderd in de tussentijd. Nederland is zoveel veranderd, dat het bijna niet te bevatten is dat het al tien jaar geleden is. Zo snel is het gegaan."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Koning Willem-Alexander maakt tiendelige podcastserie met Edwin Evers

In de eerste van de drie afleveringen die momenteel te beluisteren zijn, gaat het over de troonswisseling. "Dat was denk ik voor heel weinig mensen geen verrassing. Voor het grote gedeelte van Nederland was het wél een verrassing", lacht de koning. "We waren net op staatsbezoek geweest met mijn moeder naar Singapore, komen terug en die maandag erna de aankondiging - terwijl de meereizende media op dat moment zeiden: 'Deze koningin zit zo goed in haar vel, het duurt nog heel lang voordat ze dat gaat aankondigen.' Dat was op zich heel mooi, dat het tóch gelukt was geheim te houden."

Koning Willem-Alexander in podcast openhartig over ups en downs uit zijn koningschap

04:29
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Constantijn noemt bedreiging Amalia een 'dramatische situatie'

De inhuldiging zelf noemt hij 'een prachtige dag'. De koning kan zich vooral nog het moment goed herinneren dat het Wilhelmus wordt gezongen voor hem. "Ik had een beetje een out-of-body experience", vertelt de royal. "Alsof ik boven mezelf aan het zweven was: wat ben jij in hemelsnaam aan het doen? Wie denk je wel niet dat je bent? Ik zag mezelf daar staan beneden... en eigenlijk vond ik het wel mooi, want dat vraag ik mezelf elke dag af: wie denk je wel dat je bent dat je dit mag doen?"

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Rol Willem-Alexander 'grootste uitdaging' tot nu toe voor Martijn Lakemeier

Zijn moeder Beatrix zit in totaal 33 jaar op de troon. Als Willem-Alexander hetzelfde doet is Amalia 42 jaar als ze de troon bestijgt, de exacte leeftijd die Beatrix heeft als ze koningin wordt. Als Edwin Evers hem vraagt of hij daar weleens over nadenkt, antwoordt de koning van niet. "Nee, daar denk ik niet over na. Regeren is vooruitzien, maar er zijn een heleboel factoren die meespelen. Ik weet niet wat er met mijn gezondheid gebeurt, je weet het gewoon niet. Over dat soort dingen wil ik niet nadenken."

Hij vervolgt: "Ik gun Amalia natuurlijk een hele lange voorbereidingstijd, ook tijd voor zichzelf, tijd om een gezin te stichten - of wat ze ook maar wil doen - en zich goed voor te bereiden op haar toekomst. En dan zullen we ook, net als met mijn moeder, gezamenlijk een datum kiezen. Maar dat is echt een gezamenlijk overleg tussen Amalia en mij, en dat is in een verre toekomst."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Amalia wilde normaal studentenleven: 'Heb het heel moeilijk met bedreigingen'

Ook RTL Boulevard heeft een eigen podcast. Beluister De BLVD Podcast nu via Spotify. Elke donderdag verschijnt er een nieuwe aflevering.