Kate Beeld © Getty Images

Alle keren dat hertogin Kate 'royal protocol' brak

16 april 2023 13:21

Dat er weleens een moderne wind door het Britse koningshuis mag waaien, is iets waar de senior royals zelf inmiddels ook achter zijn. Ondertussen koppen Britse media de afgelopen maanden continu dat hertogin Kate (41) de 'royal protocol' breekt, terwijl ook zij op haar manier een steentje bijdraagt aan het moderniseren van de monarchie. We zetten hieronder haar schandalen op een rij.

Schande spreken ze ervan, daar in Engeland. Dat Kate met vuurrode nagels bij de paasdienst in de St. George’s Chapel verschijnt, is uit den boze. Waarom, vraag je je misschien af. Omdat wijlen koningin Elizabeth ooit heeft bepaald dat de vrouwen nu eenmaal lichtgekleurde nagellak moeten dragen, zoals haar lievelingskleur Ballet Slippers van het merk Essie. Dat de prinses van Wales nu voor het eerst van die oude regel afziet wordt zowel toegejuicht als afgebrand in de media. En dat is niet de enige keer dat Catherine zich niet volgens het boekje (ge)draagt...

De rode nagels van Kate.
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kate die William op de billen tikt bij de BAFTA's gaat viral

Neem bijvoorbeeld het viral moment op de rode loper van de BAFTA's, één van de awardshows waar de royals vaak bij aanwezig zijn. Daar laat Kate zich op haar manier niet alleen van haar sexy kant - hallo, die lange, zwarte handschoenen -, maar ook van haar ondeugende kant zien door haar man William een tik op de billen te geven. Daarmee verbreekt ze de strikte 'niet publiekelijk aanraken'-regel waar ze zich altijd goed aan houdt. Normaal gesproken houdt ze al amper de hand van prins William vast, laat staan dat ze hem en plein public billenkoek geeft. 

Let op, erg shockerende beelden:

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Je kunt binnenkijken én logeren in vakantiehuis William en Kate

Boze tongen beweren dat koningin Elizabeth 'klaar was' met Kate en het verbreken van de royal protocol. Zo houdt de prinses van Wales zich heus wel aan de kledingvoorschriften, maar luistert ze destijds niet naar de koningin wat opvliegende rokjes betreft. Catherine is door de jaren heen meerdere keren gefotografeerd met rokjes die door de wind omhoogwaaien en daardoor veel te veel lichaam laten zien.

Omdat er zo veel regels zijn waar de royals zich aan moeten houden, neemt de Queen destijds het heft maar in eigen hand door Kate te adviseren. Zo zou de koningin willen dat Kate haar jurken en rokken verzwaart met haar geheime wapen: gordijngewichtjes in de zoom. Een praktische en betaalbare oplossing om de Marilyn Monroe-momenten in de toekomst te voorkomen. 

Kate heeft wel vaker last van opvliegende rokken. Hier in New Delhi, 2016.
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Opmerking over hormonen oorzaak van ruzie Meghan en Kate

De Britse royals staan er niet om bekend dat ze knuffelen in het openbaar - de niet aanraken-regel -, laat staan dat ze mensen buiten de familie in de armen vallen. Daarom kijkt bekritiserend Engeland gek op als Kate in februari tijdens een bezoek aan Cornwall met William haar armen uitsteekt om haar basisschoolleraar Jim Embury te knuffelen, die daar in het publiek staat. Catherine heeft overduidelijk warme herinneringen aan die periode en zijn lessen. "De dingen die je mij hebt geleerd, leer ik nu aan mijn kinderen", zou ze onder andere hebben gezegd.

Hertogin Kate omarmt een voormalig leraar van haar.
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Harry: 'Kate geprezen en Meghan afgerekend om dezelfde dingen'

De warmere uitstraling van Kate is niet het enige wat helpt om haar populariteit onder het publiek te vergroten:

Jeroen Snel: 'Kleiner huis William en Kate goed voor oog van Britse volk'

05:03