Beeld © Getty Images

Koning Felipe en koningin Letizia 19 jaar getrouwd: bonje op de bruiloft en familieperikelen

22 mei 2023 18:57

Op 22 mei 2004 stapte koning Felipe VI van Spanje (55) in het huwelijksbootje met koningin Letizia (50). Nu, negentien jaar later, blikken we terug op de niet bepaald idyllische bruiloft.

Het zou de bruiloft van de eeuw worden, maar dat liep anders. De Spaanse bruid stond stijf van de zenuwen, het regende pijpenstelen, er was een gevecht tussen twee andere royals en het paar moest de romantische bruiloft van kroonprins Frederik van Denemarken en Mary Donaldson zien te overtreffen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Koning Felipe laat vrouw en kinderen thuis voor skitrip

Het was voor het eerst in de geschiedenis van Spanje dat een Spaans burgermeisje prinses werd en uiteindelijk koningin. Dat bracht best wat druk met zich mee dus. De televisiejournalist en koning Felipe hielden hun relatie geheim totdat ze de verloving bekendmaakten. En zoals iedere bruid, droomde Letizia van een sprookjesbruiloft. De bruiloft van de Spaanse royals was helaas allesbehalve magisch.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Koning Felipe beslist over onzekere toekomst vader

De ceremonie was stijf en plechtig en de regie zeer afstandelijk, wat het moeilijk maakte om een beetje mee te leven met de bruid en de bruidegom. En dat terwijl de twee echt stapelverliefd op elkaar waren, maar dat niet durfden te laten merken op hun grote dag. Volgens critici 'verzoop' ze in de jurk van Manuel Pertegaz en werd haar de Pruisische tiara, die haar schoonmoeder, toen koningin Sofia, had gedragen op haar trouwdag in 1962 volgens Daily Mail 'opgedragen'. 

Nou is bovenstaande niet echt nieuws voor een royal wedding die volgens het boekje moet gaan. Het echte drama volgde tijdens het diner.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Minder salaris voor Spaanse koning Felipe

Op het diner dat werd gegeven door koning Juan Carlos en koningin Sofia van Spanje gingen twee royal gasten op de vuist op de trappen van het koninklijk verblijf. Prins Vittorio Emanuele stompte zijn neef en rivaal hertog Amedeo tot twee keer toe in zijn gezicht, schrijft The Guardian. Volgens de Britse krant menen beide heren namelijk aanspraak te kunnen maken op de Italiaanse troon. Uiteindelijk wordt de graaf opgevangen door koningin Anne-Marie van Griekenland. Zo voorkomt zij dat hij een flinke smakkerd maakt op de grond. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Koningin Letizia van Spanje onder vuur wegens 'te kort' jurkje

Ondanks dat de Spaanse royals geen rimpelloze bruiloft kregen, hebben ze wel een mooi huwelijk. Inmiddels heeft het stel twee dochters: prinses Leonor (17) en prinses Sofía (16). Prinses Leonor is eerste in de lijn om koning Felipe op te volgen.

Het lijkt alleen niet bepaald te boteren tussen Letizia en haar schoonfamilie en dan in het bijzonder niet met schoonmoeder prinses Sophia. Geruchten over huwelijksperikelen drukt het koningspaar echter de kop in door onlangs nog stralende gezinsfoto's te delen vanuit Wales. Opvallend genoeg besteden ze op hun social media geen aandacht aan hun linnen huwelijk.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Breekt de Spaanse koning Felipe met zijn vader?

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!