Keti koti-toespraak Willem Alexander live op tv te volgen

5 juni 2023 11:39

De NOS zendt op 1 juli de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden en het Keti Koti Festival live uit. Tijdens de herdenking in het Amsterdamse Oosterpark houdt koning Willem-Alexander (56) een toespraak. De verwachting is dat de koning het excuus dat premier Rutte (56) vorig jaar uitsprak, zal herhalen.

"Voelt zich persoonlijk zeer betrokken bij het onderwerp"

Op 1 juli 1863 werd de slavernij bij wet afgeschaft in Suriname en de Caraïbische eilanden. Veel tot slaaf gemaakte mensen werkten echter nog zo'n tien jaar door, waardoor de slavernij voor velen pas echt in 1873 klaar was. Op 1 juli 2023 is dat 150 jaar geleden.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

FunX besteedt vrijdag uitgebreid aandacht aan Keti Koti

Veel nazaten van tot slaaf gemaakte mensen hopen dat de koning excuses aan zal bieden. Koning Willem-Alexander 'voelt zich persoonlijk zeer betrokken bij het onderwerp', zegt de premier eerder al. Eind vorig jaar gaf hij opdracht voor een onafhankelijk onderzoek naar de rol van het koninklijk huis in de koloniale geschiedenis.

Op 1 juli 1863 wordt de slavernij bij wet afgeschaft in Suriname en de Caraïbische eilanden. Veel tot slaaf gemaakte mensen werken echter nog zo'n tien jaar door, waardoor de slavernij voor velen pas echt in 1873 klaar was. Op 1 juli 2023 is dat 150 jaar geleden.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ayra deelt Surinaams eten uit op Keti Koti: 'Leren over het slavernijverleden'