Beeld © Arie Kievit

Marieke Elsinga geraakt tijdens bezoek aan kliniek in Oeganda

21 november 2018 20:28

Marieke Elsinga zet zich deze week samen met RTL Boulevard en hulporganisatie Cordaid in voor kindgezinnen in Oeganda. Tijdens haar reis kwam Marieke in contact met kinderen die door ziekte, oorlog of natuurrampen hun ouders zijn verloren en elke dag een loodzware last met zich meedragen.

Naast de schrijnende situatie waarin de kindgezinnen moeten overleven, hebben ze ook een enorme verantwoordelijkheid om voor elkaar te zorgen. Als bijvoorbeeld een kind ziek is, staan ze er helemaal alleen voor. En dat levert soms levensgevaarlijke situaties op.

Eén van deze kinderen die er helemaal alleen voor staat is de dertienjarige Jackson. “Hij moest zijn zieke zusje op zijn rug meenemen naar het ziekenhuis. Dat is toch bijna niet voor te stellen?", vertelt Marieke onder de indruk. Ook ontmoet ze Jane van slechts viertien jaar oud. "Als een van haar broertjes ziek is moet zij daarmee naar de kliniek en dan is er dus niemand om te koken. Ze is nog maar 14!”

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Marieke Elsinga is in Oeganda voor Cordaid

Tijdens haar reis naar Oeganda bezocht Marieke kindgezinnen, maar ook een kliniek in een vluchtelingenkamp. In de kliniek komen dagelijks kinderen zonder ouders die erg ziek zijn. Vaak is het op dat moment dan al te laat. Volwassenen kunnen beter inschatten wanneer zij naar de dokter moeten, kinderen voelen dit niet aan. “Normaal gesproken is het je vader of je moeder die je naar de dokter neemt, die zorgt dat je je medicijnen op tijd inneemt en de juiste dosering toepast.”, vertelt Marieke. “Maar kinderen zonder ouders zijn op zichzelf aangewezen. Met alle gevolgen van dien.”

Cordaid werkt daarom met maatschappelijk werkers die regelmatig polshoogte nemen bij de kindgezinnen. Als er dan iemand ziek is, kan er op tijd worden ingegrepen. Ze gaan bijvoorbeeld mee naar de dokter en checken of de medicijnen wel worden ingenomen. Daarnaast zorgt Cordaid ook wereldwijd voor een verbetering van de gezondheidszorg. 

Miniatuurvoorbeeld

Meer:

Marieke ontmoette Jackson en Flora in Oeganda

RTL Boulevard en Cordaid zetten zich samen in voor deze kwetsbare kinderen. Zo zijn er deze hele week bij RTL Boulevard beelden te zien van de indrukwekkende reis van Marieke. Maar ook jij kan helpen! Sms daarvoor LEVEN naar 4333 en doneer drie euro om kindgezinnen een beter leven te geven. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!