Van onze partner Cordaid Beeld © RTL Boulevard

Boer Henk over klimaatverandering: 'Ik maak me zorgen over voedselschaarste'

8 november 2022 12:18

Zangeres Do van Hulst (41) vraagt deze week als ambassadeur van Cordaid aandacht voor de gevolgen van klimaatverandering. Die zijn in Nederland al merkbaar, maar in arme landen nog veel desastreuzer. Do ging langs bij boer Henk (36), uit het 2012-seizoen van ‘Boer zoekt Vrouw’, en zijn Fiona om te vragen wat zij van de klimaatverandering merken.

"Door klimaatverandering zie je hele oogsten verloren gaan"

Henk kan er in zijn werk niet omheen dat het klimaat aan het veranderen is. “We merken dat het voorjaar steeds natter is en de zomers droger”, vertelt hij aan Do. En daarom neemt ‘ie zijn voorzorgsmaatregelen: hij zorgt er bijvoorbeeld voor dat overtollig water snel kan worden afgevoerd van zijn landbouwgrond. Dat is een luxe die niet elke boer zich kan veroorloven.

“Je ziet wel echt in sommige gebieden in de wereld dat hele oogsten verloren gaan. Dus ik maak me zorgen dat er echt voedselschaarste komt”, zegt hij. “Die verandering is in gang gezet en ik denk dat we ons moeten gaan afvragen hoe we hiermee om moeten gaan. Hoe kunnen we bijvoorbeeld gewassen telen die tegen zout water kunnen?”

En dat is precies wat Cordaid doet: mensen trainen hoe ze het beste kunnen omgaan met  klimaatveranderingen, zodat ze tóch kunnen oogsten bij verzilting of overstromingen. Hard nodig, want in landen zoals Bangladesh is die voedselschaarste door mislukte oogsten al een feit. Vooral gezinnen in kwetsbare landen die voor voedsel en inkomen afhankelijk zijn van hun eigen oogst, worden hierdoor keihard getroffen. Cordaid komt voor hen in actie en vraagt deze week samen met RTL Boulevard aandacht voor dit probleem, met als doel om 15.000 gezinnen te helpen zélf weer genoeg voedsel voor hun gezin te verbouwen.

Do’s bezoek aan Henks boerderij bekijk je hieronder:

Boer Henk over klimaatverandering: 'Zorgen over voedselschaarste'

02:54

Do ging niet alleen in eigen land met verschillende personen het gesprek aan over de impact van klimaatverandering, maar reisde als ambassadeur van Cordaid ook naar Bangladesh - een van de landen die wereldwijd het hardst geraakt wordt door overstromingen als gevolg van klimaatveranderingen.

Do reisde naar Bangladesh met Cordaid: 'Enorm onder de indruk'

06:27

Zelf een steentje bijdragen? Met 20 euro help je al één gezin met groentezaden en trainingen. Hierdoor kunnen ze weer zelf zorgen voor voldoende voedsel voor hun gezin. Sms ‘BORD’ naar 7171 en ontvang automatisch een linkje voor een eenmalige donatie of doneer direct via Cordaid.nl.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!