Van onze partner Cordaid Beeld © RTL Boulevard

Helga van Leur over klimaat: ‘Kwetsbare mensen krijgen de meeste klappen’

9 november 2022 10:55

Meteoroloog Helga van Leur (52) maakt zicht grote zorgen over de opwarming van de aarde. Niet alleen in Nederland zijn de gevolgen merkbaar, in arme landen zijn deze nog veel desastreuzer. Zangeres Do van Hulst (41) vraagt deze week als ambassadeur van Cordaid aandacht voor de gevolgen van klimaatverandering en ging langs bij Helga.

"De gevolgen van klimaatverandering zijn wereldwijd nog veel groter dan wat wij in Nederland zien"

Als meteoroloog weet Helga natuurlijk als geen ander wat klimaatverandering betekent. De gevolgen zijn nu al zichtbaar - maar het baart haar zorgen hoeveel erger het in de toekomst kan worden. Om makkelijk in beeld te brengen hoe de opwarming van de aarde eruitziet, laat Helga een kleurgrafiek zien die begint in het jaar 1850. De kleuren lopen van blauw in de 19de en 20ste eeuw over naar rood in de afgelopen jaren. Met andere woorden, in de laatste decennia is de temperatuur op aarde flink opgelopen. Dat merken we in Nederland ook.

Als wíj de verandering van het klimaat hier al merken, hoe is het dan gesteld met de inwoners van minder welvarende landen? “Het is ernstig, maar het verschilt per plek waar je woont en vooral hoe kwetsbaar je bent”, zegt Helga tegen Do. Daarmee slaat ze de spijker op zijn kop. Veel mensen in arme gebieden worden namelijk extra hard geraakt door extreme droogte, overstromingen en verzilting van de grond. Daardoor mislukken oogsten steeds vaker. Zeker voor mensen op het platteland, die van die oogst afhankelijk zijn voor hun eigen voedsel, is dat een groot probleem. Want zonder voedsel kun je niet leven.

Wereldwijd heeft 1 op de 3 mensen te weinig eten. Daarom vraagt Cordaid deze week samen met RTL Boulevard aandacht voor dit probleem, met als doel om 15.000 gezinnen te helpen zelf genoeg voedsel voor hun gezin te verbouwen.

Een steentje bijdragen? Met 20 euro help je al één gezin met zaden, fruitboompjes en trainingen. Hierdoor kunnen ze weer zelf zorgen voor voldoende voedsel voor hun gezin. Sms ‘BORD’ naar 7171 en ontvang automatisch een linkje voor een eenmalige donatie of doneer direct via Cordaid.nl.

Een andere vraag die velen van ons bezighoudt is: hoe erg gaat het later nog worden? Ook dat wil Do graag van Helga weten. Het antwoord baart de weervrouw nogal zorgen. “De snelheid waarmee het klimaat nu verandert en de klappen die de toekomstige generatie gaat krijgen, ja, ik maak me daar wel zorgen om.” Je bekijkt Do’s hele gesprek met Helga hieronder:

Helga van Leur over klimaat: 'Kwetsbare mensen krijgen de meeste klappen'

01:35

Do ging niet alleen in eigen land in gesprek over de impact van klimaatverandering, maar reisde als ambassadeur van Cordaid ook naar Bangladesh. Daar ontmoette ze mensen die keihard geraakt worden door de klimaatveranderingen.

Do reisde naar Bangladesh met Cordaid: 'Enorm onder de indruk'

06:27

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!