Van onze partner Cordaid Beeld © RTL Boulevard

Boer Tom maakt zich 'behoorlijk zorgen' over klimaatverandering

10 november 2022 11:09

Zangeres Do van Hulst (41) vraagt deze week als ambassadeur van Cordaid aandacht voor de gevolgen van klimaatverandering. Die zijn in Nederland al merkbaar, maar in arme landen nog veel desastreuzer. Do ging langs bij boer Tom (40) uit 'Boer zoekt Vrouw', om te vragen wat hij merkt van de opwarming van de aarde.

"Door teveel neerslag gingen alle gewassen verloren"

Tom windt er geen doekjes om als Do langskomt op zijn tulpenboerderij in Nieuwe Niedorp. “Ik maak me behoorlijk zorgen”, zegt hij, “je ziet toch wel dat het klimaat erg verandert.” Waar we afgelopen zomer juist te maken hadden met droogte, viel er anderhalf jaar geleden veel neerslag in korte tijd, weet Tom nog. “Alle gewassen die op de grond werden geteeld gingen verloren.”

Ook in arme landen worden gewassen weggespoeld door overstromingen en mislukken oogsten. Dat gebeurt steeds vaker en de gevolgen zijn enorm. Er ontstaan grote voedseltekorten, vooral bij mensen die afhankelijk zijn van het voedsel dat ze zelf verbouwen. Zoals in Bangladesh, waar 2 op de 3 mensen leeft van de landbouw. Eerder waren ze zelfvoorzienend, maar nu hebben ze te weinig eten. Dat kan eindigen in ziekte en ondervoeding.

Daarom komt Cordaid samen met RTL Boulevard in actie. Het doel is om 15.000 gezinnen te helpen zelf genoeg voedsel voor hun gezin te verbouwen.

Als boer is Tom zich er natuurlijk  van bewust dat klimaatverandering – en daarmee extreme droogte en regenval - kan leiden tot een mislukte oogst. Hij laat Do zijn zelf gezaaide bloemenstrook en zijn moestuintje zien.” Als het klimaat teveel verandert, legt hij uit, ‘kunnen we onze eigen aardappels niet meer telen; als agrariër, maar ook als moestuinliefhebber natuurlijk’.

Daarom probeert hij ook zijn kids - Moos van 3 en Kees van bijna 1 – het een en ander op het gebied van duurzaamheid mee te geven. “Dat je bijvoorbeeld binnen deuren moet sluiten zodat de warmte niet naar andere vertrekken gaat.”

Do’s bezoek aan Toms boerderij bekijk je hieronder:

Boer Tom maakt zich 'behoorlijk zorgen' over klimaatverandering

03:36

Do ging niet alleen met boer Tom in gesprek over de impact van klimaatverandering, maar reisde als ambassadeur van Cordaid ook naar Bangladesh. Daar ontmoette ze mensen die door de klimaatveranderingen te weinig eten hebben.

Do reisde naar Bangladesh met Cordaid: 'Enorm onder de indruk'

06:27

Zelf een steentje bijdragen? Met 20 euro help je al één gezin met groentezaden, fruitboompjes en trainingen. Hierdoor kunnen ze weer zelf zorgen voor voldoende voedsel voor hun gezin. Sms 'BORD' naar 7171 en ontvang automatisch een linkje voor een eenmalige donatie of doneer direct via Cordaid.nl.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!