Van onze partner Cordaid Cordaid Beeld © Cordaid

Ruim 18.000 gezinnen geholpen dankzij donaties aan Cordaid

14 november 2022 18:19

Vorige week voerde RTL Boulevard de hele week actie om zoveel mogelijk gezinnen in Bangladesh weer een bord van eigen oogst te geven. Samen met Cordaid was het doel om minimaal 15.000 gezinnen te kunnen helpen. Dat doel is ruimschoots behaald, want de teller staat nu op ruim 18.150.

Wereldwijd heeft één op de drie mensen te weinig eten. Klimaatveranderingen spelen daarbij een grote rol: door droogte en overstromingen mislukken oogsten steeds vaker en worden akkers verwoest. Daar merken de boeren in Nederland ook al de gevolgen van, maar gezinnen op het platteland in arme landen worden hierdoor extra hard getroffen. Zij zijn vaak afhankelijk van het voedsel dat ze zelf verbouwen op hun akker. Geen oogst betekent dan geen eten.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Boer Tom maakt zich 'behoorlijk zorgen' over klimaatverandering

Als de oogst keer op keer mislukt, zijn de gevolgen natuurlijk enorm. Voor veel gezinnen is er vaak geen andere oplossing dan dat een van de ouders naar de stad trekt voor werk, waar ze vaak terechtkomen in sloppenwijken. Ook moeten kinderen noodgedwongen hun school verlaten, omdat ze hun ouders financieel moeten bijstaan en veel te jong aan het werk moeten. 

Daarom helpt Cordaid door gezinnen speciale (groente)zaden en (fruit)boompjes te geven. Ook worden trainingen gegeven, zodat de gezinnen beter kunnen inspelen op de veranderende klimaatomstandigheden en zo toch kunnen oogsten en hun gezin weer te eten kunnen geven. Ze zijn weer zelfredzaam. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Rens Kroes wil dochter liefde voor moestuin bijbrengen: 'Ik neem haar altijd mee'

Ambassadeur Do reisde met Cordaid naar Bangladesh en was onder de indruk van wat ze daar zag. Niet alleen van de schrijnende omstandigheden, maar ook van het optimisme van de gezinnen en hoe goed de hulp van Cordaid wordt opgepikt. "Ik zag hoe sommige mensen binnen een mum van tijd een moestuin hadden aangelegd waarmee ze hun gezin kunnen voeden." 

Je kunt Do's volledige reis naar Bangladesh hieronder terugzien: 

Do reisde naar Bangladesh met Cordaid: 'Enorm onder de indruk'

06:27

Do ging afgelopen week langs bij boer Henk, Helga van Leur, boer Tom en Rens Kroes om te praten over de gevolgen van klimaatverandering. 

Je kunt gezinnen in Bangladesh nog steeds een helpende hand bieden. Sms 'BORD' naar 7171 of doneer via de site van Cordaid. Met twintig euro help je een heel gezin, maar élke bijdrage helpt.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Helga van Leur over klimaat: ‘Kwetsbare mensen krijgen de meeste klappen’

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!