Beeld © Getty Images

Deze acts zijn wereldberoemd geworden na het songfestival

09 mei 2022 10:40

Met meer dan 180 miljoen kijkers is het songfestival voor veel artiesten het grootste podium waar ze ooit mogen optreden. Voor veel deelnemers is het een springplank naar hun carrière gebleken. Kijk mee naar de acts die na het songfestival wereldberoemd zijn geworden.

Céline Dion

De Canadese Céline deed in 1988 mee aan het songfestival voor Zwitserland. Ze won daar met slechts één punt verschil van Engeland en kreeg direct alle aandacht van Europa. Inmiddels is Céline meer dan twintig albums, vijftien (wereld)tours en heel wat hits verder. En dat begon ooit allemaal op het podium van het songfestival.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ruth Jacott over deelname songfestival: 'Vrede was niet mijn keuze'

The Common Linnets

Onze eigen Waylon en Ilse DeLange stonden enorm laag in de peilingen van het songfestival in 2014, maar na het prachtige camerawerk en de chemie on stage werden The Common Linnets opeens topfavoriet. Ze verloren helaas net van Conchita Wurst, maar Ilse heeft veel profijt gehad van de deelname. Ze trok met JB Meijers, de vervanger van Waylon, grote delen van Europa door en hun albums stonden hoog in de Europese hitlijsten.  

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nikkie de Jager maakt serie over glitter & glamour songfestival

ABBA

Naast Céline Dion misschien wel de populairste act die ooit begon op het Songfestival: ABBA. Zweden won met de band in 1974 voor het eerst het songfestival. Direct daarna scoorde ze hit na hit en zijn ze één van de populairste acts aller tijden. Inmiddels kent nog steeds iedereen de vier bandleden en zijn er zelfs twee films gemaakt vol met de iconische nummers.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Duncan Laurence ontvangt eerste Eurovisiesongfestival-sieraad

Dana International

Transgender Dana International had al wat succes in de 90's, maar werd pas echt bekend toen ze in 1998 het songfestival won voor Israël. Haar carrière werd direct gelanceerd en ze scoorde meerdere hits en had een aantal populaire albums. 

In 2011 deed de diva nog eens mee voor Israël. Helaas bleek die deelname iets minder populair en haalde ze niet eens de finale. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jan en Edsilia willen nog paar kilo's kwijt voor het songfestival

Cliff Richard

Cliff deed twee keer mee aan het songfestival voor Engeland. En dat waren populaire jaren voor het land, want hij werd tweede en een keer derde. Zijn nummers bleven wel hangen, en werden direct na zijn deelname grote hits in heel Europa. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nikkie de Jager verwijdert oude tweets met oog op songfestival

Loreen

In 2012 won de Zweedse Loreen het songfestival met 'Euphoria'. Het is recent de grootste hit van het liedjesfestijn en kwam zelfs op de tweede plek in de Nederlandse Top 40. Loreen is inmiddels nog steeds druk met haar muziek.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Songfestivalorganisatie over bezoek koning: 'Fantastisch'

Conchita Wurst

Met zijn opvallende verschijning wist de Oostenrijkse zanger alle ogen op zich te richten. Mede dankzij zijn looks en verhaal wist de zanger in 2014 het songfestival te winnen. Wat Conchita nu precies doet is een groot raadsel, maar het blijft een verschijning en nog altijd aanbeden door honderden fans.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Conchita Wurst: 'Ik weet niets meer van songfestivaloverwinning'

Michael Schulte

Zelfs als je geen fan bent van het songfestival, ken je dit nummer vast en zeker wel. De 29-jarige Michael Schulte vertegenwoordigde vorig jaar Duitsland en hoewel hij als vierde eindigde, werd zijn nummer op de radio grijs gedraaid. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jeangu Macrooy overweldigd door muurschildering van hem

Guy Sebastian

Guy Sebastian is een Australische singer-songwriter van Maleisische afkomst. In 2003 werd hij de eerste winnaar van Australian Idol en in 2015 nam hij namens Australië deel aan het Eurovisiesongfestival in Wenen. Hier eindigde hij op de vijfde plaats. 

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Aran Bade positief gestemd over deelnemers Eurovisie

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!