Beeld © Getty Images

Meezingen met 13x songfestivalgekkies

15 mei 2019 13:11

Op het Eurovisiesongfestival verschijnen ieder jaar wel een aantal 'opvallende' acts. Soms zelf zo apart of gek dat ze nog winnen ook. Wij hebben een dertien songfestivalgekkies voor je op een rij gezet.

Verka Serdjoetsjka

In 2007 doet de Oekraïense Andrej mee aan het songfestival als Verka Serdjoetsjka. Met het onwijs aanstekelijke nummer Dancing Lasha Tumbai pakt ze iedereen op het festival in en eindigt de travestie-act op de tweede plek. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Medewerker songfestival overleden na ongeluk

Dustin the Turkey

In 2008 stuurt Ierland een kalkoen naar het Eurovisiesongfestival... In het land zelf is Dustin al sinds de 90's een bekend figuur, maar op het liedjesfestijn blijkt 'ie een stuk minder populair en haalt Ierland niet eens de finale. 

Miniatuurvoorbeeld

Zien:

11 treffende tweets over de eerste halve finale songfestival

Sieneke

Laten we vooral Sieneke niet vergeten die in 2010 het über-Hollandse Ik Ben Verliefd compleet met draaiorgel op het podium brengt. Toch vond niet iedereen het nummer zo catchy, want Sieneke haalde de finale niet...

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Einde Songfestival voor België, deze tien landen gaan wel door

Lordi

Onherkenbare rockers gaan er in 2006 met de titel vandoor. Finlands inzending Lordi blijkt zo catchy (en vooral opvallend) dat ze het songfestival winnen. Een echte carrière kunnen de mannen er niet van maken, want het blijft bij één hit. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Optreden Madonna bij songfestival nog niet zeker

Russische oma's

In 2012 neemt Rusland het songfestival niet zo enorm serieus, want ze besluiten een groepje oma's te sturen. Iedereen blijkt fan van de acht oma's, want ze worden uiteindelijk tweede in de finale. Daarnaast scoren ze zelfs een Top 40-hit in Nederland!

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Gemengde reacties tijdens eerste halve finale songfestival

We are the winners...

"Wat als we gewoon iedereen in ons nummer oproepen om te stemmen?", moet Litouwen hebben gedacht. En dus zingen ze daar gewoon over, en het feit dat ze sowieso gaan winnen. En ondanks dat ze niet winnen, haalt de boyband wel de zesde plek. Best knap!

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Google weet het zeker: Duncan Laurence wint het songfestival

Schaars gekleed Polen

"Seks sells", moeten ze in Polen gedacht hebben. En dus stuurden ze in 2014 Donatan & Cleo naar het Eurovisiesongfestival in Kopenhagen. Compleet met een aantal wulpse danseressen is de act the talk of the town in 2014.  

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Duncan Laurence heeft nu al prijs in de wacht gesleept

De reus

Tijdens je act moet je opvallen, zeker als het een ballad is. En dus kwam Oekraïne met een wel heel bijzondere opkomst in 2013. De zangeres werd namelijk door een echte reus het podium opgetild. Het valt in ieder geval op!

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

We moeten toch even wachten op het debuutalbum van Duncan

Treble

Naast Sieneke hebben wij als Nederland nog een aantal aparte acts naar het songfestival gestuurd. Wat dacht je van Treble? De meidengroep scoorde in eigen land hit na hit met hun zelfbedachte taal, maar dat viel toch iets minder in de smaak op het liedjesfestijn. We haalden de finale niet.

Miniatuurvoorbeeld

Volg alles:

Duncan trakteert jarige Ilse DeLange op privéconcert

Flinke jurk

Wat als je een zware mannenstem, een enorme jurk, gekke dansers en opera met elkaar combineert? Dan krijg je de act van Roemenië uit 2013. Het nummer viel op en haalde daarom ook de finale. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jan Smit: 'Liedje Duncan by far het mooiste'

Als een hamster

Tijdens je optreden moet je fit blijven moet de Oekraïense act gedacht hebben in 2014. Terwijl Mariya Yaremchuk staat te zingen gaat er achter haar iemand los in een hamsterwiel. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nederland heeft alle vertrouwen in Duncan

Lekker schaatsen

Het is koud in Rusland en dus besloot Dima Bilan in 2008 een stukje ijs inclusief schaatser mee te nemen naar het podium in Servië. En dat stukje ijs bleek een goede keus, want Dima won en nam het liedjesfestijn mee naar Rusland. 

Miniatuurvoorbeeld

Ook leuk:

Ook Franse inzending Bilal Hassani gek van Duncan

Alcohol!!

Iedereen houdt van alcohol, toch? Dat moet de Griekse act Koza Mostra ook hebben gedacht, want in 2013 deden zij het nummer Alcohol Is Free. Ook de kijkers bleken fan, want Koza Mostra haalde maar liefst de zesde plek. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Wat is er aan de hand met de ballengate rondom Duncan Laurence?

Lekker zwaaien met je paardenstaart

Slavko doet vorig jaar mee aan het Eurovisiesongfestival voor Montenegro. In Oekraïne staat de uitbundige zanger inclusief enorme paardenstaart op het podium. Halverwege de act krijgen we eindelijk te zien wat 'ie met die staart komt doen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Internationale pers loopt weg met Duncan

Astronauten

Aliens mogen (nog) niet meedoen aan het liedjesfestijn, maar Who See komt in 2013 regelrecht uit de ruimte en landt in Malmö. De twee astronauten waren nog een beetje wereldvreemd, want ze haalden de finale niet.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!