Beeld © ANP

Songfestival-throwback: Pierre Kartner kan niet kiezen

18 mei 2021 17:06

Vanavond is de eerste halve finale van het songfestival en daarom blikken wij terug naar het moment dat Pierre Kartner, ook wel bekend als Vader Abraham, de Nederlandse inzending voor het songfestival van 2010 moet kiezen. Na een gelijkspel moet Pierre, de schrijver van het nummer, de doorslaggevende keuze maken. En dat levert historische tv op!

Tijdens het Nationaal Songfestival in 2010 doen Sieneke, Vinzzent, Loekz, Marlous en Peggy Mays hun eigen uitvoering van Pierre Kartners nummer 'Ik Ben Verliefd'.

De jury, bestaande uit Tatjana Simiç, Daniël Dekker, Johnny Logan en George Baker, zorgen voor een gelijke tussenstand door twee punten aan Sieneke te geven en twee aan Loekz. Het publiek kan vervolgens de doorslaggevende stem geven, maar die gaat uiteindelijk naar Vinzzent. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ruth Jacott over deelname songfestival: 'Vrede was niet mijn keuze'

En dan wordt het spannend, want het is de beurt aan Pierre Kartner om een knoop door te hakken. Dat levert een historisch tv-moment op. "Ik kan het niet doen. Beiden vind ik ze even sterk", zegt Pierre tegen presentatrice Yolanthe Cabau.

Die raakt ondertussen lichtelijk in paniek: "U moet het nu gaan doen. Wij zijn live in de uitzending!" Het publiek en de deelnemers plus hun coaches houden het inmiddels niet meer... Yolanthe wil genoegen nemen met Pierres keuze om geen winnaar aan te wijzen, maar wordt toch door de productie gepusht om een echte winnaar te kiezen. Dan volgen Pierres bekende woorden: "Nou, Sieneke!" Snel daarna loopt hij het podium af.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Duncan heeft nog steeds geen genoeg van Arcade

Alsof het finalemoment nog niet dramatisch en langdradig genoeg was kwamen ook nog de slingers en confetti naar beneden bij het team van Loekz. Hierdoor dachten zij en hun coach Frans Bauer heel kort dat ze gewonnen hadden. 

Uiteindelijk ging Sieneke dus richting het songfestival in Oslo. Helaas voor haar en schrijver Pierre Kartner haalde ze de finale niet... Opvallend was haar optreden wel!

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Medewerker songfestival overleden na ongeluk

Luister hier ook de versies terug van alle deelnemers tijdens het Nationaal Songfestival. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jan en Edsilia willen nog paar kilo's kwijt voor het songfestival

Niet alleen Pierre had het er moeilijk mee. Na zijn keuze voor Sieneke werd de zangeres overspoeld met kritiek. In Iedereen had het erover, dat op woensdagavond om 21.30 uur te zien is op RTL4, vertelt ze hoe ze zich daarbij voelde:

Sieneke kon Eurovisie-kritiek niet verkroppen: 'Ik leefde mijn droom'

00:41

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!