Beeld © ANP

Duncan Laurence heeft niets te vrezen van politiek Tel Aviv

03 mei 2019 12:11

Politiek speelt geen rol bij het Eurovisiesongfestival in Tel Aviv. Dat stelt AVROTROS vrijdag in reactie op de pro-Palestijnse protesten die in Tel Aviv worden gevreesd tijdens het liedjesfestijn dat half mei plaatsvindt. De pro-Palestijnse lobby-organisatie BDS heeft deelnemers opgeroepen zich terug te trekken uit protest tegen het Israëlische beleid tegen de Palestijnen.

“Dit internationale muziekevenement brengt mensen samen en probeert hen via de muziek te verbinden"

“Het Eurovisie Songfestival bestaat al 63 jaar en heeft sinds de start geen politieke insteek”, meldt een woordvoerder. “Dit internationale muziekevenement brengt mensen samen en probeert hen via de muziek te verbinden. De Nederlandse delegatie reist jaarlijks op uitnodiging af naar een locatie bepaald door de organisator EBU. Wij vertrouwen erop dat deze keuze weloverwogen gemaakt wordt.”

Bij de organisatie van het liedjesfestijn leeft volgens Israëlische media de vrees dat de live-uitzendingen tussen veertien en achttien mei door demonstranten worden gebruikt als podium om een pro-Palestijns statement te maken. Activisten zouden hiermee een miljoenenpubliek bereiken dat de competitie live volgt.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Komt het Eurovisiesongfestival naar Den Haag?

Een andere vrees is dat één van de deelnemers voor of tijdens zijn of haar optreden een pro-Palestijns statement wil maken. De pro-Palestijnse lobby wil dat Israël de bezetting van de Palestijnse gebieden opgeeft. Op sociale media roept BDS volgers op de hele week van het Eurovisiesongfestival te gebruiken om de boodschap tegen Israël voor het internationale voetlicht te krijgen.

BDS deed eerder al de oproep aan omroepen en zangers om het Eurovisiesongfestival te mijden vanwege het Israëlische beleid tegen de Palestijnen. De activisten stellen dat Israël met de organisatie van het evenement aan ‘artwashing’ doet, het ‘whitewashen’ van hun beleid tegen de Palestijnen door middel van kunst.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ahoy en Ziggo Dome azen op songfestival

Kenniscentrum The Rights Forum, dat zich inzet voor meer aandacht voor de Palestijnse kwestie, noemde het Eurovisiesongfestival eerder deze week een “eerbetoon aan de Israëlische apartheid”. Het centrum, waar onder anderen Dries van Agt, Hedy d’Ancona en Egbert Myjer aan verbonden zijn, riep zanger Duncan Laurence en AVROTROS op af te zien van deelname.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!