Isabelle en Barbara Kuijlenburg van Double Date tijdens het Nationaal Songfestival. Beeld © Screenshot Doube Date

Nederlandse tweeling zong valste Songfestivalliedje ooit: 'Zo mis dat het raak was'

14 mei 2019 16:20

Ze zongen extreem vals en hun Engels was niet om over naar huis te schrijven: de 18-jarige tweelingzusjes die de act Double Date vormden op het Nationale Songfestival van 1999. Jan Rot, schrijver van het nummer, blikt terug: "Op de tribune kon ik mijn lach bijna niet inhouden."

"Het ging helemaal fout daar"

Het was al langer een droom van zanger, componist en tekstschrijver Jan Rot dat een door hem geschreven nummer op het Songfestival zou staan. Diverse jaren stuurde hij tevergeefs het lied 'Dans met mij' in. Maar met 'Email to Berlin' kwam zijn droom een beetje uit. Het nummer, geproduceerd door Jeroen Flamman en Jeff Porter van onder meer de Party Animals, mocht meedoen aan het Nationale Songfestival; de voorrondes van het echte spektakel.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

De meest awkward songfestivalmomenten

'Best een kanshebber'

"Het is een heel leuk liedje", zegt Jan Rot nu over zijn creatie. "Het was in de tijd dat e-mail net opkwam, dus het leek me leuk daarop in te springen. In het nummer passeren de hoofdsteden van alle deelnemende landen de revue (zie songtekst in kader onderaan). Als het destijds goed was gegaan, was het best een kanshebber geweest."

Maar dat liep dus anders. Double Date werd het lachertje van de voorrondes. "Het ging helemaal fout daar", zegt Rot. "De meisjes, Isabelle en Barbara Kuijlenburg, waren het nog niet zo gewend om te zingen. De een zette te laag in en de andere volgde. Dat heb je weleens met niet zulke geoefende zangers."

Bekijk hieronder het nummer en oordeel zelf:

Fenomeen

Rot zat op de tribune en kon zijn lach bijna niet inhouden, vertelt hij. "Ik keek de jongens die de muziek gemaakt hadden aan en dacht: kunnen we niet stilletjes verdwijnen? Maar het nummer was meteen een fenomeen. Het is het enige lied dat mensen, naast de winnares, zich nog kunnen herinneren van de uitzending."

De tekstschrijver belde direct naar huis om te horen of het op tv ook zo slecht was. En ja, dat was het. Toch kreeg het lied nog wat punten.

Punten

Radio-dj Wessel van Diepen gaf het nummer acht punten, omdat hij het 'verrassend' vond. Zangeres Fréderique Spigt deelde 4 punten uit omdat ze het lied 'vervreemdend' vond. En producent Ferdi Bolland gaf 1 punt weg. Van de tv-kijkers kreeg de tweeling 6 punten. Uiteindelijk belandde het op de laatste plaats met 19 punten, tegenover winnaar Marlayne met een score van 248 voor One good reason.

Er volgde een tour voor de meisjes. Ze traden onder meer op in de show van Paul de Leeuw, waar het optreden al een stuk beter ging. Het nummer belandde in de top 40 en ze brachten daarna nog twee nummers uit. Maar volgens Rot praten ze niet meer graag over hun verleden. "Ze zijn nu met andere dingen bezig."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Zangeres Sieneke slaat nieuwe weg in

'Parel op mijn cv'

Achteraf heeft Rot zich – erg toepasselijk – nog wel rot gevoeld over hoe het destijds gegaan is. "Het was natuurlijk niet onze bedoeling om de meisjes in het diepe te gooien en ze te laten zinken als een baksteen. Gelukkig konden ze het ook wel met humor relativeren; ze waren uiteindelijk de hit van het festival. Het was zo mis dat het raak was."

Rot heeft zich dan ook nooit geschaamd voor zijn werk. "Ik zie het als een verschrikkelijke parel op mijn cv. Het blijft een waanzinnig verhaal en een vrolijke herinnering, die ik zelf nog graag ophaal. Van het Nationaal Songfestival naar een hertaling van de Mattheuspassie voor het Residentie Orkest (waarvoor Rot een gouden plaat kreeg). Dat is toch mooi?"

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!