Beeld © ANP

Good evening Europe: deze landen wonnen het het vaakst

16 mei 2019 17:08

Vanavond staat onze Duncan in de tweede halve finale van het songfestival. Met 38% winkans volgens de bookmakers is het dit jaar alles of niets. En het mag ook wel weer, want de laatste keer dat we wonnen was alweer in 1975(!) met het nummer Ding-a-dong. Deze landen hadden meer succes.

Ierland

Absolute koploper in het rijtje is Ierland met welgeteld zeven overwinningen op zijn naam. Wat ze grotendeels te danken hebben aan Johnny Logan, beter bekend als Mister Eurovision. In 1980 én 1987 won hij het songfestival met What's Another Year en Hold Me Now. Daarnaast schreef hij in 1992 het winnende nummer Why My.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

D-Day voor Duncan Laurence: dit zijn de topconcurrenten

Zweden

Het is inmiddels geen geheim dat Zweden de ultieme (dancing) queen is wat betreft het songfestival. Eén van de bekendste winnaars is en met ABBA waarschijnlijk altijd zal blijven. De groep won in '74 met het inmiddels iconische nummer Waterloo, wat gelijk de eerste keer was dat het land won.

Sindsdien is Zweden lang succes blijven boeken. In totaal wonnen ze zes keer en scoorde Zweden hits als Euphoria in 2012. Drie jaar later wonnen ze weer met Måns Zelmerlöw en zijn nummer Heroes.

Leuk feitje: doordat het winnende land automatisch het jaar daarop het muziekfestijn mag organiseren is Zweden het enige land dat het festival gedurende vijf decennia heeft georganiseerd. Namelijk in 1975, 1985, 1992, 2000, 2013 én 2016.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Duncan is topfavoriet voor halve finale songfestival

Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Luxemburg

Het Verenigd Koninkrijk deelt de tweede plaats met Frankrijk en Luxemburg. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk behoren tot de 'Big Five' (de top financiers), waardoor ze al jaren verzekerd zijn van een plek in de finale.

Daarnaast hadden ze ook jarenlang een groot voordeel wat betreft taal, omdat je vroeger in je eigen taal moest zingen. Inmiddels mag elk land zelf kiezen, maar nog altijd zingt een merendeel in het Engels. In 1997 won het land voor de laatste keer met het nummer Love Shine A Light.

Ook Frankrijk won het Eurovisiesongfestival vijf keer. De laatste overwinning dateert uit 1977 toen Marie Myriam won met L'Oiseau et l'Enfant. En hoewel het land al jaren niet echt succesvol is, is hun taal altijd veelvoudig present. Van de Benelux scoort Luxemburg het beste. Inmiddels doet het land niet meer mee, maar wist wel vijf keer de overwinning te behalen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

D-Day voor Duncan Laurence: dit zijn de topconcurrenten

Maar Nederland doet het ook niet slecht. In totaal wonnen we vier keer. In 1957 was dit Corry Brokken met Net als toen. Teddy Scholten won in 1959 met Een beetje door, De troubadour had succes in 1969 en de laatste winst was in 1975 met Ding-a-dong.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!