Duncan Laurence Beeld © Getty Images

Tóch publiek welkom bij 65e editie Eurovisiesongfestival

01 april 2021 02:54

De kogel is door de kerk: bij de 65e editie van het Eurovisiesongfestival in Ahoy in Rotterdam mag publiek aanwezig zijn. Dat bevestigt demissionair minister Arie Slob aan 'De Telegraaf'.

"We kunnen het onderzoek dat we eerder in vergelijkbare setting in de Ziggo Dome hebben gedaan, verder verdiepen en verbreden"

Vanwege de coronacrisis was het lang onzeker of fans het internationale liedjesfestijn, dat wordt gehouden van 18 tot en met 22 mei, mogen bijwonen. Het kabinet heeft besloten om er een proef van te maken om te onderzoeken of grotere evenementen weer op een veilige en verantwoorde manier kunnen worden gehouden. 

"Wij zijn blij dat we bij het Eurovisiesongfestival opgedane kennis kunnen toepassen. We kunnen het onderzoek dat we eerder in vergelijkbare setting in de Ziggo Dome hebben gedaan, verder verdiepen en verbreden", aldus programmamanager Pieter Lubberts. "Zeker met het oog op de hogere capaciteit, aangezien we bijna het drievoudige aan bezoekers ontvangen, zonder rekening te houden met social distancing."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Flo Rida ziet optreden Eurovisiesongfestival wel zitten

Inclusief repetities zijn er in totaal negen shows. Per keer mogen er maximaal 3500 mensen aanwezig zijn, zij worden alleen toegelaten als ze negatief getest zijn. Vanwege de verschillende reisbeperkingen gaat het vooralsnog alleen om Nederlandse fans. Volgens de krant is de stad Rotterdam van plan om een deel van de kaarten weg te geven aan inwoners die het financieel moeilijk hebben.

Hoe het onderzoek tijdens het songfestival precies gaat worden ingevuld, wordt de komende tijd vormgegeven. "Eigenlijk snijdt het mes hiermee aan twee kanten. Het Eurovisiesongfestival heeft de mogelijkheid om bij de repetities en uitzendingen 3500 mensen mee te laten genieten van dit grootse festijn dat niet zonder publiek behoort te zijn, terwijl Fieldlab Evenementen een nieuwe stap kan zetten in het creëren van meer perspectief voor de evenementenbranche en de maatschappij."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nieuwe single Duncan Laurence tijdens songfestival in première

Het besluit om toch publiek toe te laten in Ahoy kan worden teruggedraaid als er sprake is van een nieuwe piek in coronabesmettingen. Eind april wordt er een definitieve uitspraak gedaan.

Het kabinet staat onder de naam ’Fieldlab’ de laatste tijd al vaker congressen en evenementen toe. Zo waren er laatst bij wijze van proef vijfduizend man aanwezig in de Johan Cruijff ArenA bij de voetbalwedstrijd Nederland-Letland. Het Eurovisiesongfestival wordt nu ook officieel een Fieldlab.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

VARA zoekt naar beste songfestivallied van Nederlandse bodem

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!